Aktualno Gastro Magazin

Košnice od oraha

Vanja, autorica gastro bloga Gorski kotao, predlaže ovaj put da probate košnice od oraha!

“Košnice od oraha su jedan starinski, jako dekorativan i ukusan kolačić. Sam naziv dolazi zbog oblika kolačića koji se dobije pomoću kalupa. Pošto sam nedavno u jednoj trgovini naišla modlice, kalupiće za ovaj kolačić, krenula sam u potragu za idealnim receptom za ove, već pomalo zaboravljene košnice. Osim s orasima, možete ih pripremati s kokosom, lješnjacima ili makom pa ću ove godine svakako probati i te varijante.

Za izradu košnica treba vam malo strpljenja i vještine jer najbitnije je dobro pošećeriti kalupe šećerom u prahu kako vam se smjesa ne bi lijepila i kako biste lako izvadili kolačić iz kalupa. Postoje kalupi koji imaju otvor na vrhu za lakše vađenje, ali nećete imati problema ni s ovim klasičnim. Naše bake su koristile drvene kalupiće ili čak čašice od rakije u nedostatku kalupa. Ovi moji su plastični.

Za dno košnice se koristi jestiva hostija ili oblatna. Ja sam koristila oblatnu. Jednostavno sam ju izrezala kalupićem za košnice, ali možete bilo kojim okruglim rezačem za kekse ili čašicom. U puno recepata se za omot košnice koriste sirovi bjelanjci, ali pronašla sam recepte i bez bjelanjaka i s bjelanjcima kuhanima na pari. Uglavnom, isplati se zabaviti se s ovim kolačićima jer će biti zamijećeni na svakom pladnju s blagdanskim slasticama.” – pojašnjava naša Vanja.

Sastojci za košnice od oraha:

Za omot košnice:

200 g mljevenih oraha
80 do 100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
150 g mljevenog keksa
50 g maslaca
3 bjelanjka
2-3 žlice ruma
malo ribane limunove korice

Za punjenje:

3 žumanjka
100 g šećera
100 g tamne čokolade
120 g maslaca

Za dno košnice:

1 list oblatne (ili jestiva hostija)

Priprema:

Najprije izvadite sve namirnice da se temperiraju na sobnu temperaturu. Za omot košnice miksajte bjelanjke s obje vrste šećera. To radite u zdjeli koju ste stavili na zdjelu s ključalom vodom. Kuhajte na pari dok smjesa ne dosegne temperaturu do nekih 75 stupnjeva. Kada se smjesa ohladi, umiješajte mljevene orahe, kekse, rum, omekšali maslac i koricu limuna. Dobro izradite smjesu da se svi sastojci fino povežu.

Kremu također kuhate na pari. žumanjke i šećer miksajte na pari pa kada je vruće, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Smjesa mora biti gusta. Kada se krema ohladi, umiješajte omekšali maslac. Idealno je da maslac i krema budu iste temperature. Izradite kremu u glatku smjesu.

Od smjese za omot košnice izradite podjednake kuglice. Unutrašnjost kalupa dobro pospite šećerom u prahu pa utisnite smjesu da se rasporedi po stijenkama kalupa. U sredini napravite udubinu (drškom kuhače ili prstom). Ja sam ih odmah punila kremom. U udubinu stavite kremu (stavljala sam kremu malom žličicom, a idealno bi bilo dresir vrećicom). Poravnajte dno i zalijepite izrezanu oblatnu. Sada slijedi najpipkaviji dio. Lagano tapkajte kalupićem po rubu stola da košnica ispadne van. Ukoliko ste dobro pošećerili kalup, ne bi trebalo biti problema. Tako pripremljene košnice ostavite da se malo osuše na zraku pa ih spremite na hladno u neku limenu kutiju. Dobar tek! (gorskikotao.com)