Aktualno Gastro Magazin

Čokoladna rolada

Pročitajte još jedan Vanjin slatki prijedlog za vaš blagdanski stol!

“Osim sitnih, suhih kolača, uvijek se na blagdanskom stolu mora naći barem neki kremasti kolač. Pa još ako je čokoladni i lijepog izgleda, usrećit će svakog slatkoljupca. Ova čokoladna rolada je odličan izbor jer je prepuna tamne čokolade, ne sadrži puno šećera, a možete ju dekorirati po vlastitom ukusu. Ja sam ju pripremala za rođendan i tko god je kušao, bio je oduševljen. Uz malo voća ili tučenog slatkog vrhnja, ova rolada je apsolutni užitak za nepce. Bitno je koristiti kvalitetnu tamnu čokoladu i kakao prah za onaj pravi i intenzivan okus čokolade. Krema se priprema od slatkog vrhnja i čokolade i vrlo brzo je gotova, a za onu kiselkastu notu koja daje ravnotežu čokoladnim kolačima zaslužan je domaći pekmez od marelice kojim sam premazala biskvit. Jako fino bi išla i neka naranča, malina ili višnja.

Kod pripreme ove čokoladne rolade najprije pripremite kremu da vam se ohladi dok ispečete biskvit. Tako ćete uštedjeti na vremenu. Biskvit sam pekla u limu dimenzija 40 x 28 cm, ali možete i u onom klasičnom od pećnice pa će vam biskvit biti tanji. Samo pripazite i malo skratite vrijeme pečenja. U biskvit ide vrlo malo brašna i ne stavlja se prašak za pecivo. Zato je bitno dugo mutiti žumanjke sa šećerom da dobijete svijetlu i pjenastu smjesu.” – poručuje Vanja.

Sastojci za čokoladnu roladu:

Za biskvit:

5 jaja
140 g šećera (može i smeđi)
1 vanilin šećer
35 g tamnog kakao praha
10 g glatkog brašna
prstohvat soli

Za kremu:

200 ml mliječnog slatkog vrhnja
150 g tamne čokolade
pekmez za premazivanje biskvita

Za glazuru:

80 g tamne čokolade
2 žlice ulja

Priprema:

Najprije zagrijte slatko vrhnje pa u vruće (ne smije zakuhati) dodajte nasjeckanu čokoladu, Maknite s vatre pa miješajte dok se čokolada ne otopi. Tako pripremljenu smjesu prekrijte prozirnom folijom i stavite na hlađenje.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite pleh kojeg malo namažite maslacem pa stavite papir za pečenje. Tako će se papir zalijepiti za pleh i neće se pomicati dok raspoređujete smjesu.

Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli pa ih istucite u čvrst snijeg. Žumanjcima dodajte obje vrste šećera pa ih dugo tucite dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Pomiješajte kakao prah s brašnom, pa žlicu po žlicu dodajte smjesi žumanjaka i šećera. Kada se sjedinilo, ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesa će biti gusta.

Smjesu rasporedite po papiru za pečenje i poravnajte. Biskvit pecite 5 do 8 min. Bocnite čačkalicom da vidite je li gotov. Ako izlazi suha, biskvit je pečen. Odmah ga prevrnite na vlažnu kuhinjsku krpu i zarolajte u roladu (ja obično rolam skupa s papirom no možete papir i ukloniti pa onda zarolati). Ostavite da se ohladi.

Smjesu slatkog vrhnja i čokolade umutite u kremu (pazite da ne pretučete jer se može zgrudati). Ohlađeni biskvit odmotajte pa premažite pekmezom po želji te nadjenite kremom. Pažljivo zamotajte roladu.

Za glazuru na pari otopite čokoladu s uljem pa kada se malo ohladilo, a još uvijek je tekuće, premažite roladu. Roladu poslužite uz malo voća ili tučenog slatkog vrhnja. Dobar tek! (gorskikotao.com)