Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb: “Zašto nitko nije prijavio nasilje?”

Hrvatsku je šokirao novi slučaj obiteljskog nasilja – muškarac iz Piškorovca u Međimurju metalnom je šipkom pretukao svoju suprugu i dijete koje ima samo dvadesetak dana. Srećom – majka i dijete su stabilno, no i ovaj slučaj otvara pitanje pravodobne reakcije i odgovornosti institucija te sankcioniranja nasilnika.
Iako neki mještani kažu da je muškarac bio sklon nasilju, u Centru za socijalnu skrb tvrde – nije prijavljivan. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić rekla je u središnjem HTV-ovom Dnevniku kako se sustav socijalne skrbi i ostali koji su uključeni u prevenciju nasilja u obitelji jako trude da do takvih događaja dođe što rjeđe ili nikad.

  • Mjere koje su nama na raspolaganju provode se redovito, rekla je.
  • Stvarno se sad ovom prilikom ne bih miješala kako je pravosuđe odradilo svoj posao, ali općenito sam mišljenja da nekakva generalna prevencija ne postoji i postoje sigurno osobe koje su i vršitelji kaznenih djela svakojake vrste, pa tako i nasilja u obitelji, koji misle da im se ništa neće dogoditi, dodala je Bilić.

Rekla je kako je po portalima čitala izjave mještana da je muškarac tukao suprugu i bio nasilan duže vrijeme.

  • A zašto to nitko nije prijavio? Prema našim evidencijama, mi nemamo u evidenciji nikakvu prijavu, ali sutra ćemo znati više i o obitelji i o situaciji. Bitno je da su mama i dijete dobro, rekla je Bilić.

Bilić je navela da je od kolegice koja je bila dežurna čula da je supruga izrazila želju da bude zbrinuta u sigurnoj kući.

  • Naravno da ćemo to i učiniti ili bilo koji drugi oblik skrbi koji će za njih biti najprikladniji, rekla je Bilić.

Rekla je i da je drugo dijete, koje je svjedočilo napadu, ostalo kod bake i tete te da je zbrinuto.

Mještani Piškorevca o nasilniku: “Nije mogao kontrolirati svoje ponašanje”

U svojoj bogatoj karijeri pedijatar Dejan Balažin mnogo je toga doživio i vidio, no pretučeno novorođenče od dvadeset dana – nije. Šok je, kaže, preblaga riječ.

  • To je jako rijetko. Mislim da tako malo dijete nije bilo u pitanju, ali, nažalost, ima toga, kaže.

Jučer poslijepodne u Piškorovcu je muškarac željeznom šipkom tukao suprugu i dvoje djece.

  • Oko 13.30 sati u Piškorovcu došlo je do nasilja u obitelji od strane 27-godišnjeg muškarca prema nevjenčanoj supruzi koja je u naručju držala dvoje djece. Ženska osoba i jedno dijete zadobili su tjelesne ozlijede, rekla je Marina Soldat iz PU međimurske.

Majka je zadobila ozljede po cijelome tijelu, a novorođenče na glavi i natkoljenici. Mještani Piškorovca svjedoče – muškarac je bio rastrojen te pod utjecajem opijata i alkohola.

  • On nije znao što radi, nije znao što priča, nije mogao kontrolirati svoje ponašanje, kaže Dančo Oršuš iz Piškorevca.

Policija je muškarca privela i provodi se kriminalistička obrada.

  • Privela ga je interventna policija, stavili su ga potrbuške s lisicama, kaže Oršuš.

“Ozljede su mogle biti teške”

Dobra je vijest da su majka i dijete dobro.

  • Ozljede su mogle biti teške. S obzirom na to da se radi o novorođenčetu koje je zadobilo kontuziju glave, ozljede su mogle biti teške. Ali zasad je dijete dobro, pod našim je nadzorom, kaže pedijatrica Danijela Blažić Milićević.

Nažalost, Piškorovec je već punio stupce crne kronike – prije četiri godine u tom je mjestu ubijena šezdesetogodišnja žena, a prije nepune dvije godine majka devetero djece ubijena je vatrenim oružjem na svome kućnome pragu. (hrt.hr)