Aktualno OG sada Ogulin

Proračun Grada Ogulina za 2022. godinu “težak” je 101.645.000,00 kuna

U nastavku 5. sjednice Gradskog vijeća, vijećnici su raspravljali i o prijedlogu Proračuna Grada Ogulina za slijedeću godinu, te projekcijama za 2023. i 2024. godinu. Gradski proračun za narednu godinu iznosi ukupno 101.645.000,00 kuna. Analizirajući proračunske prihode po skupinama i izvorima financiranja, najveći udio sredstava se i naredne godine očekuje iz izvora 1.1. Opći prihodi i primici proračuna u iznosu od 31.100.000,00 kuna, te iz izvora 5.6. Pomoći temeljem prijenosa EU sredstava u iznosu od 30.195.000,00 kuna.

Vezano uz EU sredstva, u prvom redu radi se o financiranju iz novog instrumenta EU „Mehanizma za oporavak i otpornost“, u iznosu od 12.500.000,00 kuna, za prvu fazu projekta izgradnje kompostane, a u sklopu zelene tranzicije gospodarstva. Ova linija sredstava se kompletno financira europskim novcem i ne uvjetuje sufinanciranje vlastitim proračunskim sredstvima. Ostali projekti EU koji se planiraju financirati postojećim kapitalnim priljevima iz EU su nastavak projekta unapređenja socijalne infrastrukture kroz rekonstrukciju objekta uz gradski stadion, završetak izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje korisnog komunalnog otpada te završetak tekućeg projekta Zaželi II Grad Ogulin.

Planirani rashodi Proračuna Grada Ogulina za 2022. godinu također su planirani u iznosu od 101.645.000,00 kuna. Pored tekućih rashoda poslovanja namijenjenih financiranju svih javnih usluga, od rashoda za zaposlene u upravnim tijelima Grada i kod proračunskih korisnika, donacija i naknada svim ostalim korisnicima proračunskih sredstava, materijalnih rashoda funkcioniranja upravnih tijela i materijalnih rashoda održavanja komunalne infrastrukture, u vrlo velikom dijelu sredstva će biti usmjerena i na provođenje kapitalnih projekata na području izgradnje komunalne infrastrukture, ulaganja u razvoj komunalnih vodnih građevina, gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom te kapitalnih ulaganja iz programa javnih potreba na području kulture i predškolskog odgoja.

Prije početka rasprave, gradonačelnik Dalibor Domitrović je istakao da je prijedlog Proračuna za slijedeću godinu, kao i tijekom prethodnih godina njegovog mandata, razvojnog karaktera, s naglaskom na jačanje gospodarstva i realizaciju kapitalnih projekata, a sve u cilju stvaranja novih radnih mjesta. Nije zaboravio istaknuti niti njegovu socijalnu komponentu, koja se, među ostalim, očituje i najvišim iznosom stipendija za učenike i studente u Karlovačkoj županiji, te “božićnicama” i “uskrsnicama” za socijalno najugroženije sugrađane.

Na prijedlog Proračuna Grada Ogulina za 2022. godinu stigli su amandmani iz redova Kluba vijećnika HDZ-a. Predstavljajući 3 amandmana, Zlata Kurelac je istakla kako HDZ predlaže da se 200.00,00 kuna proračunskih sredstava smanji na stavci za rad ureda gradonačelnika, te još na stavci rashodi za zaposlene u gradskoj upravi 440.000 kuna. Tih, ukupno 640.000 kn, bi preusmjerili za potrebe smanjenja udjela sufinanciranja roditelja korisnika usluga Dječjeg vrtića “Bistrac”. Time bi se konkretno smanjila cijena koju roditelji plaćaju za vrtić sa 600 na 400 kuna mjesečno, dok bi se samim tim udio kojeg sufinancira Grad Ogulin povećao.
Predložili su i proračunske uštede kojima bi se za roditelje, korisnike usluga, smanjila cijena koju plaćaju za rad produženih boravaka u ogulinskim osnovnim školama. Predložili su još dodatnih ušteda u gradskom proračunu, a sredstva bi preusmjerili u sektor poljoprivrede, i to za nabavku poljoprivrednih strojeva i opreme.

Odgovarajući na zahtjeve oporbe, gradonačelnik Dalibor Domitrović je istakao kako mu se čini kako oporbeni HDZ očito pati od kolektivne amnezije. Podsjetio je oporbene vijećnike na kronologiju zbivanja vezanih uz rad vrtića, a posebno poštivanje pedagoških standarda. Smatra lošim oporbene amandmane koji počivaju na dokidanju  plaća zaposlenika gradske uprave, ali i ugrožavanjem stabilnosti poslovanja Radio Ogulina,  tvrtke u gradskom vlasništvu, čiju privatizaciju prije nekoliko godina nisu podržali HDZ-ovi vijećnici.  Osvrnuo se i na problematiku koja se odnosi na rad produženih boravaka u ogulinskim osnovnim školama, a koja se proteže već nekoliko godina kroz rad Gradskog vijeća. Gradonačelnik je na kraju svog obrazloženja sve amandmane odbio, te predložio da se takva odluka i donese.

Nakon, na trenutke žustre rasprave, sva 3 HDZ-ova amandmana redom su, većinom glasova gradskih vijećnika, odbijena.

Uslijedila je rasprava o prijedlogu gradskog Proračuna za narednu godinu, a isti je potom i izglasan od strane vijećnika vladajuće većine, dok su oporbeni vijećnici bili protiv.

Gradski vijećnici su potom, između ostalog, raspravili i izglasali i Socijalni program Grada Ogulina za 2022. godinu, prijedlog Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi te sportu za 2022. godinu, ali i prijedlog Programa potpora u malom i srednjem poduzetništvu, te poljoprivredi na području Grada Ogulina u 2022. godini.