Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Bulj ekspresno smijenio dugogodišnju suradnicu: ‘Ne želim osobe s kaznenim dosjeima!‘

‘Kada sam s njom razgovarao da bude članicom Upravnog vijeća u ime Grada, o kaznenim djelima koja joj se pripisuju ništa nisam znao‘

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj u četvrtak je ekspresno razriješio Sandru Kovač-Levantin s dužnosti članice Upravnog vijeća dječjeg vrtića “Bili cvitak”, u kojemu je bila predsjednica, piše Slobodna Dalmacija.

Povod za ovaj potez Mira Bulja bila je informacija objavljena na stranicama Slobodne Dalmacije u kojoj je navedeno da je “Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo neposrednu optužnicu protiv 56-godišnje Sandre K-L iz Sinja zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja isprave gdje je lažnu ispravu uporabila kao pravu, a djelo je počinjeno glede javne isprave”.

Optužena Sinjanka, po naobrazbi odgojiteljica djece predškolskog uzrasta, u travnju se javila na natječaj DV “Trilj” za tetu i, uz ostalo, priložila svježe uvjerenje o nekažnjavanju te da se protiv nje ne vode odgovarajući postupci. Ispostavilo se, po ocjeni tužiteljstva, da je taj dokument krivotvoren, a okrivljena ga je priložila znajući da je svega 20-ak dana ranije pravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci s rokom kušnje od godinu dana i to zbog istovjetnog kaznenog djela, krivotvorenja isprave.
U sinjskoj javnosti u četvrtak prijepodne postupak ove Sinjanke, koju su svi redom identificirali kao Sandru Kovač-Levantin, bila je glavna tema. Vijest je objavljena i na lokalnim portalima, a oglasila se i optužena Kovač-Levantin koja je postala i predmetom političkog pripetavanja. Odmah se javnosti obratio Gradski odbor HDZ-a Sinj koji je Sandru Kovač-Levantin nazvao “istaknutom članicom Mosta u Sinju”.

HDZ: Ignorirao je kazneno djelo
HDZ-ovci navode da je Bulj prije nego je postavio Kovač-Levantin u Upravno vijeće gradskog DV-a imao saznanja “o svim ovim okolnostima i to iz predstavki koje je dobivao putem gradske pisarnice”. Zaključujući da je Bulj “ignorirao kaznena djela osobe koja ima zadatak skrbiti se o ustanovi koja brine i odgaja sinjski dicu”, HDZ sve skupa smatra sramotnim te je pozvao gradonačelnika Bulja “da prestane štititi kriminal i kaznena djela u svojim redovima” te da bez odgode smjeni optuženu predsjednicu Upravnog vijeća DV “Bili cvitak” s te dužnosti.

Sandra Kovač-Levantin godinama je politički aktivna u gradu Sinju gdje se vezala uz Mira Bulja. Na njegovoj nezavisnoj listi birana je kao vijećnica u Gradsko vijeće. U prošlom sazivu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije bila je na listi Mosta nezavisnih lista i kao takva je, u ulozi zamjenice, obnašala dužnost županijske vijećnice.

Na ovogodišnjim izborima Bulj kao nositelj nije Sandru Kovač-Levantin stavio na listu za Gradsko vijeće, a nije se našla ni na listi za županijsku Skupštinu. Odmah, međutim, nakon što je Miro Bulj u Sinju ostvario pobjedu i preuzeo dužnost gradonačelnika on je Sandru Kovač-Levantin postavio za članicu Upravnog vijeća gradskog DV “Bili cvitak” gdje je predstavljala Grad Sinj kao osnivača.

‘Nisam imao dvojbe’
Ako su točni navodi iz objavljene informacije, a za sada nema argumentiranih razloga u njih sumnjati, u vrijeme kada je Bulj postavljao Sandru Kovač-Levantin u Upravno vijeće gradskog dječjeg vrtića ona je već imala pravomoćnu sudsku presudu o šestomjesečnoj zatvorskoj kazni s rokom kušnje od godine dana, kao i počinjenje novog gotovo istovrsnog kaznenog djela.

– Ova u Slobodnoj Dalmaciji objavljena informacija mi je prva vijest i odmah sam naložio da se Sandra Kovač-Levantin razriješi dužnosti predstavnice osnivača u Upravnom vijeću DV “Bili cvitak”. Kada sam s njom razgovarao da bude članicom Upravnog vijeća u ime Grada, o kaznenim djelima koja joj se pripisuju baš ništa nisam znao. Žao mi je što se to dogodilo, ali ja nisam imao nikakve dvojbe da je odmah razriješim jer osobe s kaznenim dosjeima ne želim za svoje suradnike – kazao je Bulj.

U svom javnom očitovanju Sandra Kovač-Levantin je ustvrdila da je “za sada nepoznate osobe pokušavaju diskreditirati i kao osobu i kao predsjednicu gradske ustanove”.

U očitovanju navodi: “S obzirom na to da se već duže vrijeme u svrhu blaćenja mene kao osobe i moga imena, od meni za sada anonimnih osoba, poduzimaju radnje kojih se ne bi postidjeli ni najgori udbaški procesi, a vrhunac je članak objavljen u SD-u, želim kazati da su me laži, neistine i morbidne izjave zgrozile i šokirale. Istina je da sam ja prijavila DO i priložila toj prijavi anonimna pisma koja već neko vrijeme kruže u javnosti i očekujem da se kroz poduzete istrage dođe do ‘anonimnih’ pisaca. Zbog istinitosti istrage ne mogu iznositi ostale pojedinosti koje su mi već sada poznate”. (jutarnji.hr)