Aktualno Gastro Magazin

Goranska maneštra

Nakon svega što smo pojeli tijekom proteklih dana, valjalo bi nešto “žlicom”?! 🙂

Iz Vanjinog Gorskog kotla smo zato ovaj put izabrali recept za pripremu ukusne goranske maneštre. Maneštra je autohtono, jušno istarsko jelo od povrća koje u svom sastavu ima kukuruz. U ovoj goranskoj varijanti se priprema s ječmom, porilukom i domaćim, suhim kobasicama. Ovo jelo će vas doista okrijepiti čak i ako, poput mene, ne volite poriluk. Moja “ljubav” prema poriluku seže još u djetinjstvo kada to povrće nisam mogla vidjeti niti nacrtano. Kako to s godinama biva, dajem mu priliku da me oduševi pa se sve češće nađe i u mom tanjuru. U ovom jelu mi baš prija pa probajte i vi. Ječam, ričet ili kako se kod nas kaže, kaša, je vrlo zahvalna i zdrava žitarica. Koristi se u proizvodnji piva, a mnoga jela iz bakine kuhinje sadrže baš ječam. Ječam sadrži mnoge minerale i vitamine (A, D, E i veće količine B12 vitamina), lako je probavljiv te pogoduje održavanju crijevne mikroflore. Znači zdravo pa još i ukusno kada ga se skombinira s pravim sastojcima. Ječam možete dodavati u razna povrtna variva, ali i hladne salate.

Sastojci za goransku maneštru (za 2 do 3 osobe):

1 žlica masti (ili ulja)
1 mladi luk
1 krumpir
1 mrkva
1 mala konzerva kukuruza
1 poriluk (ako je veći, dovoljno je pola)
80 g ječma
2-3 suhe kobasice (koristila sam domaće, dimljene)
temeljac ili voda (cca 30-400 ml)
sol i papar
30 g špeka

Priprema:

U posudi rastopite masnoću pa popržite kobasice narezane na kolutiće. Dodajte nasjeckan mladi luk i poriluk pa popržite sve zajedno par minuta. Dodajte ječam i pirjajte da se ječam potpuno obloži masnoćom i upije okuse. Za ovo vam je dovoljno par minuta. Dodajte nasjeckanu mrkvu i krumpir pa podlijte temeljcem ili vodom. Poklopljeno kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući i po potrebi dodajte još tekućine. Ja sam tekućina stavljala postupno jer sam željela gušće jelo.

Ječmu je potrebno nekih 30-40 min kuhanja. Pred kraj kuhanja dodajte kukuruz te začinite po ukusu. Prokuhajte još 5 min. Za to vrijeme možete popržiti kockice špeka na suhoj tavi dok ne budu hrskave. Na toj masnoći popržite šnite kruha. Jelo poslužite uz poprženi špek i prepečeni kruh.

Dobar tek i sretna vam Nova! (gorskikotao.com)