Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Beroš o obveznom cijepljenju: Sve opcije su u igri

Danas je 686. dan od pojave koronavirusa, 1578 novih slučajeva, što je više u odnosu na proteklih sedam dana. Postotak pozitivnih je 36,3%. Na respiratoru je jučer bilo 242 bolesnika, današnji podaci će doći nešto kasnije, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš, koji je s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem u posjetu Splitu, te kasnije i Dubrovniku gdje će obići gradilište Pelješkog mosta u Komarni. Premijer Andrej Plenković zahvalio je ravnatelju KBC-a Split dr. Meštroviću i njegovim suradnicima koji već drugo godinu ulažu velike napore kako bi zaštitili zdravlje sugrađana u Splitsko-dalmatinskoj županiji.Utrošeno je 4 836 000 doza i tako je cijepljeno 66,59% odraslog stanovništva, navodi ministar. Cjepiva ima, službe su na dispoziciji, cijepljenjem čuvamo naše zdravlje, pogotovo starijih sugrađana. Omikron radi svoje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Ušli smo u Novu godinu, razmišljajmo o novoj turističkoj sezoni, postoji mogućnost da će Europska komisija uvesti preporuke oko stupnja procijepljenosti domicilnog stanovništva. U ovom trenutku s ovakvim stupnjem procijepljenosti Hrvatska nije sigurna destinacija, kaže.
Omikron i njegovo brže širenje nije jedini naš problem, veći je pridržavanje mjera. Mijenja se slika onih koji se zaprimaju, sada dolaze oni s komorbiditetima koji nisu cijepljeni, dodaje.

– Stoga još jednom apel svim starijim sugrađanima, cijepite se i napravite najbolje za sebe i svoje bližnje. Mjere su tu da ih se pridržavamo, rekao je.

O obveznom cijepljenju

Čitavo vrijeme govorim, ističe Beroš, da su sve te mjere na stolu i govorio sam da obvezno cijepljenje u ovom trenutku nije opcija, ali ako virus bude napredovao i ako kliničke slike budu teže da ćemo razmišljati i o tome, vidite da u Italiji razmišljaju o tome i to ne za one iznad 65 nego i za bitno mlađe. Sve opcije su u igri, kaže.

– Moramo vidjeti puni učinak omikron varijante u Hrvatskoj, kakva će biti klinička slika i punjenje bolničkih kapaciteta i to će odrediti pravac daljnjih kretanja.

PCR i brzi testovi

Više PCR neće biti obavezan, bolest će moći dokazati i brzim antigenskim testovima, kako vrijeme ide sve su relevantniji i pouzdaniji. Moći će se raditi na uputnicu i to je odgovor na pojavu ovog novog virusa, ističe.

– Hoće li sutra doći nova varijanta, teško je reći, ali moramo biti fleksibilni.

Ljudi će moći dobiti potvrde, ali će one vrijediti u Hrvatskoj.

Nikoga ne želim kritizirati, ali moj apel svima da napravimo taj mali korak, rekao je Beroš i pozvao još jednom na cijepljenje. Cijeli članak pročitajte na hrt.hr