Aktualno Gastro Magazin S vama kroz svaki dan

Kajser šmarn

Pročitajte što smo ovaj put pronašli u Gorskom kotlu!

“Carski drobljenac ili kako ga znamo, kaiserschmarrn, je tradicionalno austrijsko jelo koje se obično poslužuje za doručak. Radi se o jednoj vrsti deblje palačinke pa su i sastojci za ovo jelo gotovo isti kao i za palačinke. Pošto se u jelima Gorskog kotara jako osjeti utjecaj austrougarske povijesti, tako i u staroj bilježnici koju sam naslijedila od suprugove obitelji postoje čak tri recepta za ovo slasno jelo. Na blogu su već recepti za šmarn i mandl šmarn koje sam isprobala također po tim starinskim receptima i mogu vam reći da su me oduševili. Ovo jelo je, po legendi, obožavao car Franjo Josip pa mu od tud potječe i naziv.

Naziv jela sam ostavila u originalu kako je i zapisano u bilježnici, kajser šmarn, ali pošto u receptu piše da se stave cizibe (grožđice), a ja ih ne volim, umjesto njih sam stavila nasjeckane suhe šljive. Uz ovo jelo možete poslužiti svježe voće, sušeno voće, pekmez, voćni sirup kao preljev ili neku voćnu kremu, a tradicionalno se poslužuje s kompotom od jabuka ili šljiva.

Osim suhih šljiva u samoj smjesi, kajser šmarn sam obogatila domaćim pekmezom od šljiva, te žlicom punomasnog vrhnja i tostiranim lješnjacima. U ovo zimsko jutro, ovakav doručak će vas sigurno zagrijati te podsjetiti na dane djetinjstva. Osim što je jako ukusan, izvrsno miriši i brzo se priprema od samo nekoliko sastojaka.” – pouručuje ovaj put Vanja, autroica bloga Gorski kotao.

Sastojci za kajser šmarn (za 2 do 3 porcije):

4 jaja
4 dl punomasnog mlijeka
2 dl brašna (koristila sam glatko)
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 žlica maslaca
grožđice (ja sam stavila 5 do 6 nasjeckanih suhih šljiva)

Za posluživanje:

3 žličice pekmeza od šljiva
1 žlica punomasnog vrhnja
malo tostiranih i nasjeckanih lješnjaka

Priprema:

Najprije odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli te ih istucite u čvrst snijeg. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke, vanilin šećer, mlijeko i brašno u glatku smjesu. Dodajte šaku grožđica (ili nekog drugog suhog voća po želji, samo ga usitnite). Smjesu promiješajte pa ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
U dubljoj tavi rastopite maslac pa kada je vruć, izlijte smjesu. Pecite dok se ne zazlati pa okrenite. Ne brinite ako ne uspijete okrenuti sve u jednom komadu jer drobljenac ionako morate raskomadati. Pecite dok se na zažuti. Poslužite uz voće, voćni namaz, kremu ili kompot. Ja sam stavila par žličica domaćeg pekmeza, vrhnje i posula tostiranim lješnjacima. Nije mi trebalo dodatnog šećera, ali ako volite, možete još sve skupa posuti šećerom.
Dobar tek! (gorskikotao.com)