Aktualno OG sada Ogulin

Radovi na sortirnici napreduju

Kao što smo već pisali, u Galgama, uz reciklažno dvorište i pročistač gradskih otpadnih voda, u tijeku je izgradnja sortirnice otpada financirane iz Europskih fondova. Kako napreduju radovi provjerili smo na terenu.

Sortirnica je važna karika sustava za zbrinjavanje otpada jer sortirani otpad na tržištu postiže veću prodajnu cijenu ili se zbrinjava po manjoj cijeni, ako treba platiti da bi ga netko preuzeo, što ovisi o vrsti otpada, a to u konačnici znači manje troškove i povoljniju cijenu odvoza otpada za građane. Naime neke vrste otpada se mogu prodati, a za neke treba platiti zbrinjavanje.

U ogulinskoj sortirnici će biti instalirana najsuvremenija oprema za sortiranje otpada pa tako, kad bude dovršena, Ogulin će, što se razvijenosti sustava za zbrinjavanje otpada tiče, biti među vodećim gradovima i općinama ne samo Hrvatske nego i šire.

Trenutno se izvode radovi na montaži hale i nadstrešnice za razvrstani otpad u okviru ugovora za izvedbu građevinskih radova čija vrijednost iznosi 7,8 milijuna kuna. Kad ovo bude okončano slijedi opremanje postrojenja, što je zaseban ugovor vrijedan 5,1 milijuna kuna. Kao što smo već na početku rekli projekt je sufinanciran iz Europskih fondova u udjelu od 85%.

Za razliku od reciklažnog dvorišta, koje je izgrađeno samo za potrebe stanovnika Ogulina, sortirnica će služiti i mještanima Brinja, Josipdola, Tounja, Plaškog, Saborskog i Otočca. Naime, kako bi se poboljšala ekonomska isplativost postrojenja, Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina, je s čelnicima ovih jedinica lokalne samouprave potpisao sporazum o zajedničkom korištenju sortirnice.