Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Beroš: PCR i BAT testovima utvrđeno gotovo 17.500 novozaraženih

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sjednici Vlade da je u svijetu broj slučajeva zaraze koronavirusom premašio 339 milijuna, a broj preminulih veći je od 5,5 milijuna. U Hrvatskoj je danas zabilježeno 11.343 novih slučajeva zaraze utvrđenih PCR testiranjem, a brzim antigenskim testiranjem utvrđeno 6146 zaraženih.Udio novozaraženih u PCR testiranima je 51,44 posto, a na brzim testovima 18,82 posto.

– Najvažnija je činjenica da unatoč značajnom porastu broja novozaraženih, zasad ne bilježimo porast broja hospitaliziranih. Prema posljednjim podacima na bolničkom liječenju 1792 osoba, što je za četiri manje nego jučer. Ukupna popunjenost postelja za liječenje COVID bolesnika na razini cijelog bolničkog sustava iznosi 53,40 posto što omogućuje pružanje zdravstvene zaštite ne COVID bolesnicima. Na respiratoru je 195 osoba, za devet manje nego jučer i predstavlja stagnaciju ovog broja. I dalje značajan broj hospitaliziranih imaju KBC Split, KBC Zagreb i KBC Rijeka, rekao je Beroš.

U Hrvatskoj je dosad utrošeno 5,006.483 doze cjepiva. Dodatnom dozom cijepljeno je 724,366 osoba, tj. 18,63 posto stanovništva.

– U dobnim skupinama iznad 75 godina i dalje je značajan broj necijepljenih. Iz tog razloga kontinuirano provodimo aktivnosti patronažne djelatnosti kako bi toj populaciji približili mogućnost cijepljenja.

Zahvalio je liječnicima obiteljske medicine koji su se odazvali cijepljenju starih i teško pokretnih u njihovim kućama.

– S obzirom na rast incidencije i prevalencije COVID-19 našim građanima osiguravamo pravovremeno testiranje. Učinili smo dodatni i jedini logičan iskorak, ministarstvo je poslalo upute o načinu organizacije i provođenju testiranja kod obiteljskih liječnika i u domovima zdravlja. Osigurali smo dovoljne količine BAT testova.(hrt)