Aktualno Gastro Magazin

Pržene šljive

Danas donosimo jedan od prvih recepata koje je Vanja probala iz jedne stare bilježnice!

“Privukao me jer je zapisan na papiru koji je umetnut između ostalih stranica i izgledom, rekla bih, stariji od ostalih. Papir na kojem je zapisan je žut, iskrzanih rubova od korištenja i listanja, a rukopis je prekrasan. Pržene šljive su na oko jednostavno i po ničemu posebno, ali ipak drugačije i neočekivano ukusno slatko jelo. Priprema se sa sušenim šljivama koje se nadijevaju oguljenim bademima. Sama priprema ima dvije etape jer najprije treba pripremiti bademe, ali neka vas ne obeshrabri jer vam neće oduzeti puno vremena, a razveselit ćete nepce ovim slatkim jelom. Ako ste ljubitelji zimskih okusa poput fritula, kroštula ili kompota od šljiva, ovo je pravi recept za vas da ga isprobate.

Okus ovih prženih šljiva je kao da jedete fritule punjene pekmezom ili kombinaciju fritule i knedle sa šljivama. Badem unutar šljive daje dozu hrskavosti, a cimet sjajno nadopunjuje ovu kombinaciju. Bademe je potrebno oguliti, a to ćete najlakše napraviti tako da ih kratko prokuhate (dovoljno je par minuta) pa ih ocijedite i na kratko potopite u hladnu vodu. Opna će se namreškati i lagano ćete ih oguliti. Ukoliko vam ostane oguljenih badema, osušite ih i možete ih koristiti u kolačima.
U originalnom receptu domaćica je navela da se na isti način pripremaju i suhe marelice samo se moraju pošećeriti. ” – pojašnjava Vanja, autorica gastro bloga Gorski kotao.

Sastojci za pržene šljive:

500 g suhih šljiva
50 g badema (potrebno ih je prokuhati i oguliti)
125 ml mlijeka
90 g brašna (stavila sam glatko)
1 jaje
1 žlica ruma
prstohvat soli
ulje (za prženje)
šećer u prahu (za posipanje)
mljeveni cimet (za posipanje)

Najprije pripremite bademe kako sam već opisala. Potreban vam je jedan badem za jednu šljivu. Suhe šljive nisam kuhala jer su bile baš meke i sočne. Ukoliko su vam više suhe i tvrde, kratko ih prokuhajte da malo omekšaju. U svaku šljivu utisnite po jedan oguljeni badem.

Od brašna, mlijeka, jaja, ruma i malo soli pripremite tekuće tijesto slično onome za palačinke, samo gušće.

U dublju posudu ulijte ulje za prženje (kao kada radite fritule). Svaku šljivu uvaljajte u smjesu i spustite u vruće ulje. Kada porumene, šljive su gotove. Izvadite ih šupljom žlicom i stavite na ubrus da upije višak masnoće. Pospite ih šećerom u prahu i cimetom. I uživajte! Dobar tek! (gorskikotao.com)