Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Novinari u Meksiku prosvjeduju i pozivaju predsjednika da zaustavi nasilje

Meksički novinari prosvjedovali su u četvrtak u Tijuani te su pozvali predsjednika države Andresa Manuela Lopeza Obradora da zaustavi val nasilja nad novinarima, gdje ih je samo ove godine ubijeno petero.
Novinari su prosvjedovali u jednoj vojarni gdje je predsjednik Lopez Obrador organizirao konferenciju za medije.

Čak dvoje od pet medijskih djelatnika ubijenih ove godine ubijeno je u Tijuani, a prosvjedi se odvijaju u vrijeme kada je predsjednik pojačao verbalne napade na medije.

– Naša je profesija jako povrijeđena. Kao i u cijelome Meksiku, radinom pod sjenom napada i ubijanja zbog našeg rada, a zločini počinjeni nad nama nisu istraženi, kazala je lokalna novinarka Sonia de Anda.

Predsjednik Lopez Obrador izrazio je žaljenje zbog ubojstava, dodavši da neće proći bez kazne, a kasnije se obrušio na “novinare plaćenike” za koje je naglasio da ih financiraju “trgovci utjecajem” i Sjedinjene Američke Države kako bi ga napadali.

Predsjednikovi komentari uslijedili su nakon nekoliko dana oštrih kritika na njegov račun jer je na svojoj konferenciji za medije više puta otkrio navodnu plaću poznatog meksičkog televizijskog voditelja Carlosa Loreta de Mole.

Predsjednik je Loreta prozvao nakon što je novinar izvijestio da je jedan od predsjednikovih sinova živio u Teksasu, u kući u vlasništvu izvršnog direktora tvrtke koja posluje s državnom naftnom tvrtkom Petroleos Mexicanos (Pemex).

– Molimo vas da prestanete s porukama mržnje prema profesiji općenito, a koje su nas dovele do ove situacije, poručila je novinarka Alejandra Guerra.

Nasilje nad novinarima dovelo je predsjednika Lopeza Obradora pod međunarodni pritisak, uključujući i onaj iz SAD-a. Ranije ovoga tjedna novinari koji prate meksički Kongres okrenuli su leđa parlamentarcima, pritom vičući “želimo ostati živi”. (hrt.hr)