Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vojska besplatno izgradila parking samostanu u Banožićevom rodnom gradu

U Vinkovcima je smješten samostan Svetog Ante Padovanskog. Franjevci su usred pandemije u dvorištu podignuli veliki šator kako bi imali bolje epidemiološke uvjete za održavanje misa, no onda su ostali bez parkinga. Tražili su da im u pomoć uskoči vojska. ”Trebali smo u stražnjem dijelu dvorišta napraviti prostor za naša dva automobila. Međutim, kako je tamo mali i skučen prostor i kako je trebalo ukloniti veliki betonski podest, tražili smo tko bi mogao izvesti te radove”, rekao je fra Miljenko Hontić za Dnevnik Nove TV.

Kako im je to bilo hitno, dodaje Hontić, a od postojećih firmi nisu mogli nikoga naći – dobili su informacije da hrvatska vojska ima baš takve strojeve. ”Kako u svom programu sudjeluju u pomoći civilnim strukturama uputili smo zamolbu prema Ministarstvu obrane i dobili odobrenje”, kazao je Hontić.

Potvrdili su to i u MORH-u. Na zahtjev vinkovačkih franjevaca angažirali su pripadnike Gardijsko-oklopno mehanizirane brigade. Uvjet je, potpun, da se radovi obavljaju u vrijeme kada vojnici nisu na sanaciji potresa na Banovini.

Ne sjeća se detalja, ali gvardijan Hontić misli da su radili dva-tri dana. U MORH-u tvrde drugačije i potvrđuju da im nisu naplatili troškove. Odluku o građevinskim radovima u samostanu u rodnim Vinkovcima donio je ministar obrane. Još nedavno pitalo se Banožića za vojnu mehanizaciju u njegovoj izbornoj jedinici – za što ga je prozivao i predsjednik.

“Nikada! – Ni u županiji? To kad sam čuo, to je šok, i upravo iz tog razloga ćemo od ove godine ići jednim drugim modelom. Napravili smo tekst poziva za jedinice lokalne samouprave i objavit ćemo poziv – da se vidi tko prima i u kojoj vrijednosti”, govorio je ministar obrane Mario Banožić prije desetak dana.

U Zakonu o obrani jasno stoji da se na njih može računati ako je riječ o humanitarnim ili projektima od općeg interesa. I ne smiju narušavati načela slobodnog tržišnog natjecanja.

MORH za Novu TV nije želio otkriti koliko je često vojska uskakala u Banožićevoj županiji i gdje sve u njegovom mandatu, ni koliko je to bio slučaj prije nego je preuzeo tu dužnost.(N1)