Aktualno Psihopomoć Zdravlje

Psiholog Ivan Sušanj – Fobija

Skoro da nema čovjeka koji se nije bar jednom u svom životu suočio sa bezrazložnim strahom. Ako taj osjećaj straha potraje neko duže vrijeme ili se učestalo pojavljuje može dovesti do problema u svakodnevnom funkcioniranju te do pojave paničnih napada. Fobija dolazi od grč. phobos – strah, bijeg, a odnosi se na skupinu simptoma iracionalnih i onesposobljavajućih strahova uzrokovanih određenim predmetima, osobama ili situacijama. Fobije se dijele u opće (agorafobija i socijalna fobija) te specifične. Važno je za istaknuti da fobije nisu obični strahovi, one su često posve iracionalni strahovi koji se ni sa čim u stvarnom iskustvu ne mogu povezati, ali tjeskoba koja ih prati može potpuno onemogućiti naše svakodnevno funkcioniranje. Kod specifične fobije osoba osjeća neobjašnjiv strah od određenih pojava, predmeta ili stanja kao što su npr. visina, letenje, zmije, krv, pauci ili dizala. Kada govorimo o osobama koje strahuju od preispitivanja ili kritiziranja od strane drugih osoba govorimo o socijalnoj fobiji. Od agorafobije pate osobe koje se boje napustiti kuću ili biti izvan kuće u situaciji u kojoj bi se mogle osjećati bespomoćno. Ova vrsta fobije može postati ozbiljna do te mjere da osobe u potpunosti izbjegavaju izlazak iz kuće. Sve navedene situacije kod fobičnih osoba izazivaju jake fiziološke reakcije kao npr. crvenilo obraza, snažno udaranje srca, znojenje, drhtanje, zamuckivanje ili nesvjesticu. Najčešći znakovi i simptomi fobije uključuju:
• trajan, iracionalan strah od određenih predmeta, objekata, aktivnosti ili situacija;
• trenutna pojava tjeskobe kod izlaganja objektu straha, čak i ako se radi samo o razmišljanju o određenom objektu ili gledanju slike;
• neodoljiva želja za izbjegavanjem onoga čega se bojite;
• smanjena mogućnost funkcioniranja u određenim situacijama zbog strahova.

U situacijama kada je osoba izložena predmetu njegovog/njezinog straha vjerojatno će osjetiti paniku i ujedno sve fizičke simptome panike kao što su znojenje, ubrzano disanje i rad srca te izraženu tjeskobu. Ponekad se osjećaj panike zna javiti i kada predmet straha nije prisutan, već osoba samo razmišlja o njemu ili očekuje susret s onim čega se boji. Kada govorimo o pojavnosti fobija one se najčešće pojavljuju u djetinjstvu i tijekom odrastanja, no mogu se pojaviti u bilo kojem životnom dobu. Nešto je češća pojava fobija kod žena nego kod muškaraca. Specifične fobije kod djece su česte, ali s vremenom nestaju, dok kod odraslih traju dulje nego kod djece i često se javljaju iznenada. Kada govorimo o liječenju fobija, osobe bi trebale potražiti stručnu pomoć u situacijama kad je zbog fobije ozbiljno narušeno svakodnevno funkcioniranje ili ako je došlo do pojave paničnih napada. Ako imate problema s fobijama ili želite savjet stručnjaka u našem gradu možete se javiti u Službu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti koja se nalazi na u prostorijama Doma zdravlja na adresi B. Frankopana 14, Ogulin. Sve usluge u Službi su besplatne i ne trebate imati liječničku uputnicu, već se pozivom na mob broj 099/534-7049 ili 047/531 -988 ili preko emaila [email protected] ili [email protected]  dogovara termin.