Aktualno OG sada Ogulin

U tijeku je montaža opreme u sortirnici

U nekoliko navrata smo već pisali o izgradnji sortirnice otpada koja se uz financiranje iz Europskih fondova gradi u Galgama, uz reciklažno dvorište i pročistač gradskih otpadnih voda.

I dalje, povremeno, pratimo tijek radova na izgradnji, koji se po svemu sudeći odvijaju prema planu.

Ovih dana, nakon što su završeni asfalterski radovi, u tijeku je montaža opreme. Kao što znamo u ogulinskoj sortirnici bit će instalirana najsuvremenija oprema za sortiranje otpada, pa tako, kad bude dovršena, Ogulin će, što se razvijenosti sustava za zbrinjavanje otpada tiče, biti među vodećim gradovima i općinama, ne samo Hrvatske nego i šire.

Sortirnica je važna karika sustava za zbrinjavanje otpada, jer sortirani otpad na tržištu postiže veću prodajnu cijenu, ili se zbrinjava po manjoj cijeni, ako treba platiti da bi ga netko preuzeo, što ovisi o vrsti otpada. To u konačnici znači manje troškove i povoljniju cijenu odvoza otpada za građane. Naime, neke vrste otpada se mogu prodati, a za neke treba platiti zbrinjavanje.

Za razliku od reciklažnog dvorišta, koje je izgrađeno samo za potrebe stanovnika Ogulina, sortirnica će služiti i mještanima Brinja, Josipdola, Tounja, Plaškog, Saborskog i Otočca.

Naime, kako bi se poboljšala ekonomska isplativost postrojenja, Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina, je s čelnicima ovih jedinica lokalne samouprave potpisao sporazum o zajedničkom korištenju sortirnice. U foto galeriji pogledajte tijek radova na montaži opreme.