Aktualno Gastro Magazin

Filana linzer pita

Iz Vanjinog Gorskog kotla danas izdvajamo recept za filanu linzer pitu.

“Stara bilježnica, Kuharica Merice Majetić krije puno recepata za slastice, a po nazivima recepata može se vidjeti utjecaj austrougarske kulture što je sasvim logično s obzirom na vrijeme u kojem su recepti zapisani. Vjerovatno svi znate za slavne Linzere (keksiće od prhkog tijesta spojene marmeladom) te Linzer tortu koji su neizostavni na svakom blagdanskom stolu. Ovog puta vam Gorski kotao donosi recept za filanu linzer pitu. Radi se o prhkom tijestu koje se podijeli na 3 dijela te se između stavlja nadjev od pekmeza i posipaju se mljeveni orasi. Način slaganja i sastojci vrlo podsjećaju na poznate Žarbo ploške, no recept se malo razlikuje. Tijesto se aromatizira limunovom koricom koja daje baš finu dozu svježine i sljubljuje se s orasima. Čokoladna glazura zaokružuje divotu ovog kolača pa ako volite kolače s prhkim tijestom, svakako isprobajte i ovu filanu linzer pitu.

Tijesto za ovu pitu je prhko i priprema se bez jaja, a u pripremi možete koristiti ili maslac ili mast. Vrlo je podatno za rukovanje pa nećete imati problema pri valjanju i prenošenju razvaljanog tijesta pomoću valjka. Ja sam ju pekla u okruglom kalupu za pite promjera 26 cm, a možete ju peći i u četvrtastom limu za kolače (manjem od onog klasičnog za pećnicu). Za nadjev sam koristila domaći pekmez od šljiva, a marelica bi bila idealna za ovaj kolač.” – kaže Vanja.

Sastojci za Filanu linzer pitu:

Za tijesto:
250 g maslaca (ili 200 g svinjske masti)
400 g brašna (stavila sam pola oštro, pola glatko)
1 žličica suhog kvasca
125 ml mlakog mlijeka
2 žlice šećera
1 žličica praška za pecivo
ribana korica 1 limuna

Za nadjev:
100 mljevenih oraha
100 g šećera
4 do 6 žlica kiselkastog pekmeza

Za glazuru:
150 g tamne čokolade
1 žlica ulja

Priprema:
Najprije u lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako pa stavite žličicu suhog kvasca i malo šećera te ostavite da se kvasac aktivira. U zdjelu za miksanje prosijte brašno pa naribajte hladan maslac ili stavite hladnu mast. Dodajte žličicu praška za pecivo pa sve razmrvite rukama da dobijete pjeskovitu smjesu. Dodajte 2 žlice šećera te aktivirani kvasac i mlijeko. Naribajte koricu limuna. Zamijesite glatko tijesto i podijelite ga na 3 jednaka dijela (vagala sam ih). Ukoliko je presuho, dodajte još malo hladnog mlijeka. Oblikujte kugle pa prekrijte tijesto i ostavite na hladnom mjestu nekih 30 min do sat vremena.

Pekmez za nadjev izradite da vam bude lijepo maziv, orahe sameljite i dodajte im šećer pa to podijelite na dva dijela. Ja sam dodala još malo limunove korice u smjesu oraha i šećera. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite kalup za pečenje (obložila sam ga papirom za pečenje).
Prvi dio tijesta razvaljajte u dimenziju kalupa pa pomoću valjka prenesite u kalup, poravnajte rubove. Premažite s 2 do 3 žlice pekmeza pa pospite s orasima i šećerom. To isto ponovite s drugim dijelom tijesta. Na vrh stavite treći dio tijesta i malo ga izbodite vilicom pa pitu stavite peći na 180 stupnjeva nekih 30 min (meni je trebalo nekih 20 do 25 min).
Čokoladu i ulje rastopite na pari pa prelijte preko ohlađene pite. Ukrasite po želji i uživajte u okusu starinskg kolača. Dobar tek! (gorskikotao.com)