Aktualno Gastro Magazin

Starinska pita od sira i maka

Iz Gorskog kotla danas izdvajamo recept za starinsku pitu od sira i maka, kolač koji će vas usrećiti i zasladiti nedjelju.

“Mak je namirnica koju volim u kolačima, čak se može reći da sam baš slaba na sve slastice koje sadrže mak. Ta aromatična tamna zrnca su i naše bake stavljale u kolače, a naročito kiflice, povitice u tipu makovnjače ili pite s prhkim tijestom. Ova pita ima dva punjenja koja se izvrsno nadopunjuju, meki sir aromatiziran limunovom koricom i mak koji i vizualno i aromom daje balans. Mak nisam voljela kao dijete, ali kada sam napravila prvi kolač s makom, jednostavno sam se zaljubila u taj miris i okus.

Prhko tijesto je tijesto koje se radi od brašna, masnoće, jaja i šećera s dodatkom limunove korice i eventualno malo vrhnja ili mlijeka. Prije izrade je potrebno namirnice ostaviti van hladnjaka da se temperiraju na sobnu temperaturu. Kada radim pite, uvijek koristim ili samo oštro pšenično brašno ili pomiješam pola glatko-pola oštro. Tajna prhke kore za pitu je da se tijesto ne smije previše mijesiti jer toplina ruku topi masnoću. Zato domaćice s hladnim rukama, vi ste u prednosti!
Tijesto za prhke pite treba odležati u hladnjaku sat ili dva prije izrade kolača. Pri izradi prhkih tijesta koristim maslac ili poput naših baka, domaću mast. U takva tijesta ide vrlo malo šećera i obavezno prstohvat soli.” – kaže Vanja, autorica Gorskog kotla.

Sastojci za starinsku pitu od maka i sira:

Za tijesto:
125 g glatkog pšeničnog brašna
125 g oštrog pšeničnog brašna
150 g masti ili maslaca
3 žumanjka
2 žlice šećera
1 žlica kiselog vrhnja
1 vanilin šećer
malo ribane limunove korice
pola praška ze pecivo
prstohvat soli

Za nadjev od sira:
500 g svježeg, mekog sira
130 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
korica ribanog limuna
3 bjelanjka
3 žlice griza

Za nadjev od maka:
200 g mljevenog maka
120 g šećera
1 vanilin šećer
8 žlica mlijeka

Priprema:
Najprije pripremite tijesto. U dublju zdjelu prosijte obje vrste brašna s praškom za pecivo. Dodajte mast ili omekšali maslac na listiće te rukama razmrvite u mrvičastu smjesu. Dodajte malo soli, šećer, vanilin šećer, limunovu koricu te vrhnje i žumanjke. Kratko izmijesite da se sastojci spoje u glatko tijesto. Kuglu tijesta podijelite na dva dijela (možete i izvagati da vam bude jednaka količina za obje kore). Jedan dio stavite u zamrzivač, taj služi za gornji sloj koji se nariba. Drugi dio stavite u hladnjak na nekih sat vremena.

Za to vrijeme pripremite nadjev od maka. Zagrijte mlijeko i prelijte preko maka i šećera te ostavite da se ohladi.

Kada se tijesto odmorilo, pripremite nadjev od sira. Izradite snijeg od bjelanjaka i mrvu soli. Meki sir i vrhnje pomiješajte sa šećerom, koricom limuna i grizom. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Ovaj nadjev je dobro napraviti netom prije slaganja pite da vam se bjelanjci ne slegnu.
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Na masnom papiru razvaljajte tijesto iz hladnjaka približno dimenzijama kalupa za pečenje. Ja sam pekla u kalupu za torte (promjera 26 cm), ali možete i u četvrtastoj tepsiji ili okrugloj formi za pite. Premjestite koru u kalup zajedno s papirom. Obrežite višak tijesta. Od tog viška sam napravila ukrase, a možete ga ostaviti u zamrzivač pa naribati skupa s ostatkom tijesta na vrh.

Razvaljano tijesto nabockajte vilicom. Da vam se nadjev od maka ne bi odvajao možete tijesto premazati pekmezom po želji. Moj je domaći od marelice i dao je baš fin kiselkasti ton kolaču. Na tijesto stavite nadjev od maka i poravnajte. Na mak stavite nadjev od sira. Tijesto iz zamrzivača naribajte na krupni ribež po vrhu pite.
Pitu pecite oko 4o do 50 min, ovisno o debljini slojeva i vašoj pećnici dok ne porumeni. Provjerila sam čačkalicom sredinu i nakon 40 min je još bila malo mekana pa sam ju ostavila još nekih 10 min. U većem kalupu će biti tanji slojevi pa pripazite da vam se ne presuši.
Pokušajte izdržati da se ohladi prije rezanja jer predivno izgleda i miriši. Dobar tek! (gorskikotao.com)