Aktualno Gastro Magazin

Juneća koljenica u umaku

I ove nedjelje iz Gorskog kotla izdvajamo recept za pripremu ukusnog obroka – predlažemo juneću koljenicu u umaku!

“Juneća koljenica (ili osso buco, ako želite biti profinjeni) je jedno od onih jela koje se dugo krčka. Sva jela tog tipa traže puno povrća i kvalitetne komade mesa, strpljenje, ali nude i gastro užitak. Najbitnije je da imate provjerenu mesnicu gdje nabavljate meso. Koljenicu uvijek kupujem svježu u lokalnoj mesnici. Povrće koje stavljam je najčešće iz vlastitog povrtnjaka ili ga kupim kod lokalnih proizvođača. Vino za podlijevanje neka bude kvalitetno, a možete upotrijebiti i pivo umjesto vina. Probala sam i jelo ima drugačiji štih. Možete ju pripremati na dva načina kuhanja, ukuhavanjem ili u pećnici. Možda izgleda komplicirano, no nije.
Poslužite uz palentu, knedle od kruha, rižu ili jednostavno uz svježe pečen domaći kruh. Za zamastiti bradu i prste jer je močkanje finog umaka neizostavno!” – poručuje Vanja, autorica bloga Gorski kotao.

Sastojci za juneću koljenicu u umaku:
2 komada juneće koljenice (otprilike 1,5 kg sve skupa)
2 glavice luka (ljubičasti ili srebrenac)
2 mrkve
pola korijena celera
korijen pastrnjaka
2 svježe rajčice (ili 1 dl pasirane)
2 režnja češnjaka
2 dl bijelog vina (može i pivo, tamno je bolje)
juneći temeljac
maslinovo ulje
žlica maslaca
sol i papar
bosiljak i ružmarin (svježi ili sušeni)
lovor list
peršinov list
žličica šećera (smeđi je bolji)
malo aceta balsamica (ili sok pola limuna)
muškatni oraščić (nije u originalnom receptu, ali meni daje poseban štih)

Postupak:
U dublju i širu posudu (koristim ili inox posudu ili gusanu) stavite maslinovo ulje i zagrijte ga. Izrezane koljenice začinite solju i paprom s obje strane i preprepecite da se meso “zatvori”. Luk, mrkvu, pastrnjak i celer nasjeckajte na približno iste komade, kockice ili trakice. Meso izvadite i poklopite da se ne hladi pa na istoj masnoći popržite nasjeckano povrće. Ponekad stavim i 1 jabuku. Kada se povrće zažutilo, dodajte češnjak.i rajčicu. Dodajte bosiljak i ružmarin tei kratko prodinstajte. Dodajte vino, temeljac i malo šećera. Po potrebi dodajte i vode.
Vratite meso u lonac, poklopite i neka se krčka dobrih dva sata. Povremeno provjerite da vam ne ostane na suhom. Meso je gotovo kada se počne odvajati od kosti. Ako volite rustikalniji umak, možete ostaviti bez pasiranja. Ja sam ga pasirala štapnim mikserom (naravno, izvadite meso prije tog koraka). Jelu dodajte sol i papar po ukusu i naribajte malo muškatnog oraščića. Dodajte kiseline ako je potrebno (aceto balsamico ili limunov sok). Stavite žlicu maslaca da umak bude kremast. Ukoliko volite pikantnost, možete staviti i malo čili papričice. Prije samog posluživanja pospite sjeckanim peršinovim listom. Dobar tek! (gorskikotao.com)