Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putinov blizak suradnik: ‘Finsku možemo uništiti za 10 sekundi! A zgnječit ćemo i one baltičke smrdljive martine‘

Moskva tvrdi da nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj…

Moskva će poduzeti odgovarajuće mjere ako NATO razmjesti nuklearne snage i infrastrukturu u blizini granice s Rusijom, citirale su ruske novinske agencije zamjenika ministra vanjskih poslova Aleksandra Gruška u subotu.

“Bit će potrebno odgovoriti… poduzimanjem odgovarajućih mjera opreza kojima se osigurava odvraćanje”, citirala je agencija Interfax Gruška.

Moskva nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj te ne vidi “stvarne” razloge zašto bi se te dvije zemlje pridružile NATO-u, dodao je Gruško.

Ponovio je izjavu od ranije da će odgovor Moskve na moguće proširenje NATO-a ovisiti o tome koliko će Savez svoja vojna sredstva približiti Rusiji te koju će infrastrukturu razmjestiti.
Plan Finske da podnese zahtjev za članstvom u NATO-u, objavljen u četvrtak, te očekivan isti potez Švedske, rezultirat će ekspanzijom zapadnog vojnog saveza, što je ruski predsjednik Vladimir Putin želio spriječiti.

Za razliku od Aleksandra Gruška, potpredsjednik Odbora za obranu ruske državne Dume Aleksej Žuravljov, za kojeg se navodi da je Putinov blizak suradnik, istupio je s puno radikalnijom izjavom te je Finsku upozorio da je Rusija može zbrisati s lica Zemlje za samo deset sekundi. Istovremeno je, kako prenosi Daily Mail, zaprijetio i Velikoj Britaniji koju je upozorio da nuklearnim projektilima treba samo tri minute da stignu do Otoka.

“Ako se Finska želi učlaniti u NATO, onda je naš cilj, a to je propitivanje samog postojanja te države, potpuno legitiman. To je logično. Ako Sjedinjene Države prijete nama, onda je to OK: evo vam naš projektil Sarmat i od vas će ostati samo nuklearni pepeo ako smatrate da Rusija ne bi trebala postojati. A Finska kaže da su ona i SAD jedno. Pa dobro, stanite u red”, izjavio je Žuravljov.

“Finci bi općenito trebali biti zahvalni Rusiji što uopće imaju državu”, dodao je ruski političar.

Na pitanje hoće li ruska strana kao odgovor na finsko učlanjenje u NATO relocirati svoje nuklearne rakete na finsku granicu, odgovorio je: “Čemu? To je nepotrebno. Sarmatom ih možemo pogoditi i iz Sibira, ta raketa može dosegnuti i Ujedinjeno Kraljevstvo. A ako udarimo iz Kalinjingrada… Hipersonične rakete stignu za samo 200 sekundi. Samo naprijed, gospodo!”

Žuravljov nadalje kaže da Rusi na finskoj granici nemaju namjeru slati strateško naoružanje, nego hipersonične rakete tipa Kindžal koje u Finsku mogu stići za 10-20 sekundi.
“Snažno ćemo ojačati našu vojsku na zapadu. To je prirodno. Ako već dosad nismo predviđali moguća neprijateljska djelovanja iz Finske, ona su sada sasvim moguća. O tome, bez ikakve sumnje, treba voditi računa”, upozorio je i dodao da je finsko učlanjenje u NATO američka i britanska provokacija. (jutarnji.hr)