Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajinci: Krenuli smo u protuofenzivu na ključnu rusku liniju napada

Ukrajinske vojne snage krenule su u protuofenzivu nedaleko od ruskoga grada Izjuma, gdje napadaju ključnu rusku liniju napada na istočnu Ukrajinu, rekao je u subotu guverner regije Harkiv.Velika i uspješna protuofenziva na toj ruskoj liniji napredovanja rezultirala bi teškim neuspjehom Moskve u bitki za Donbas, istočnoj ukrajinskoj regiji koju Rusija nastoji u potpunosti zauzeti.Ruske snage pokušavaju se probiti južno od grada Izjuma, nastojeći zaobići ukrajinske snage koje drže obranu istočne crte bojišnice.

“Smjer Izjum i dalje je najteži dio”, komentirao je guverner regije, Oleh Sinegubov situaciju na društvenim mrežama.

“Naše oružane snage ondje su prešle u protuofenzivu. Neprijatelj se na nekim frontama povlači, što je rezultat ustrajnosti naših oružanih snaga”, napisao je.

Ukrajinske su snage ponovno zauzele teritorij na sjeveroistoku zemlje, odbivši Ruse od drugoga najvećeg ukrajinskog grada Harkiva u svom najbržem napredovanju otkako su se moskovske trupe povukle iz Kijeva.

Ukrajinci su uništili dijelove ruske kolone oklopnih vozila dok su ruske snage pokušavale prijeći rijeku u Donbasu, vidjelo se na snimci ukrajinske vojske podijeljenoj u petak. Ukrajinski ministar obrane ranije je predvidio još mnogo tjedana žestokih borbi.

Rusija je napala Ukrajinu 24. veljače, krenuvši na glavni grad, no nije uspjela ući u Kijev te se potom povukla i usredotočila vojno napredovanje prema jugu i regiji Donbas.

Službena Moskva 19. travnja je objavila da je započela druga faza “specijalne vojne operacije”. U objavi stoji da je cilj operacije razoružati Ukrajinu i zaštititi je od fašista. Tu tvrdnju Kijev i zapadni saveznici odbacuju kao lažni izgovor za pokretanje ničim izazvane agresije.(N1)