Aktualno Gastro Magazin

Kriške od jagoda

Zavirite i ove nedjelje s nama u Vanjin Gorski kotao.

“Proljeće je stiglo i u Gorski kotar, doduše prohladno jer još uvijek treba naložiti poneku vatricu, ali sve se zeleni, sve cvrkuće, cvate, miriši i buja. Nakon duge zime koja je ovdje dulja nego drugdje, probudilo se sve uspavano i oko nas i u nama. Željni smo ovih boja, mirisa, proljetnih okusa i svježine. A ima li što ljepše, mirisnije i ukusnije od ploda jagode? Najslađe su one najmanje, divlje, šumske koje me svojim mirisom i okusom vrate u djetinjstvo, rosne livade, sokake i bezbrižne dane. A ove pripitomljene, veće, sjajne i krupne meni su idealne za kolače.

Već znate da su mi prhka tijesta i pite jedni od najdražih kolača, a kombinacija jagoda i okusa vanilije je pun pogodak pa sam se bacila u potragu za receptom koji će u sebi sljubiti to sve. Osim starih bilježnica s receptima, u ladici pisaćeg stola ove stare kuće pronašla sam i tiskanu knjižicu recepata Kako treba da kuham autorice Verene Škerjanc. Knjižica je iz 1933. godine i sadrži 522 isprobana recepta (kako piše na naslovnici). Upravo iz te knjižice je i ovaj recept za kriške od jagoda. Prhko tijesto, krema s maslacem i jagode, zaljubit ćete se u ovaj kolač!

Ono što je moj dodatak kolaču, a ne piše u receptu je ekstrakt vanilije u kremi te sirup od bazge kojim sam premazala jagode. Cijeli kolač sam posula sjeckanom bijelom čokoladom i pistacijama. Naravno, vi možete po vlastitom ukusu ukrasiti kolač, dodati mu tučeno slatko vrhnje ili posuti bademima. Kolač sam pekla u okruglom kalupu za pite promjera 26 cm i količina namirnica je upravo za takav kalup.” – kaže Vanja.

Sastojci za kriške od jagoda:

Prhko tijesto:
150 g brašna (stavila sam pola oštro, pola glatko)
100 g hladnog maslaca
1 žumanjak
30 g šećera u prahu
pola žlice bijelog vina ili ruma (stavila sam vino)
korica limuna

Krema:
250 ml mlijeka
2 žumanjka
100 g šećera
1 žlica brašna (stavila sam oštro)
150 g maslaca
ekstrakt vanilije

Još je potrebno:
500 g jagoda

Priprema:
Za pripremu prhkog tijesta važno je da maslac bude hladan. U posudu prosijte brašno, dodajte šećer u prahu i prstohvat soli te naribajte hladni maslac. Sve izmrvite rukama da dobijete smjesu nalik pijesku. Dodajte žumanjak, pola žlice vina ili ruma te naribanu koricu limuna. Umijesite glatko tijesto koje nemojte predugo mijesiti da se masnoća ne počne otapati. Odmah ga razvaljajte i premjestite u namašćen i brašnom posut kalup. Tako pripremljeno tijesto prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na barem sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto iz hladnjaka izbockajte vilicom pa prekrijte papirom za pečenje i stavite grah (ili one keramičke kuglice za slijepo pečenje ako ih imate). Pecite tijesto nekih 15 min. Nakon tog vremena, maknite papir s grahom pa pecite još nekih 10 min dok tijesto malo ne porumeni. Izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Za kremu pomiješajte pjenjačom žumanjke, 50 g šećera, vaniliju i žlicu brašna. U posudu za kuhanje stavite mlijeko i na laganoj vatri zagrijte. Kada je mlijeko vruće, ali ne i kipuće, ulijte pripremljenu smjesu te miješajte pjenjačom dok se smjesa lagano kuha. Kremu kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri. Kada se krema zgusnula, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Posebno izradite omekšali maslac s 50 g šećera (stavila sam šećer u prahu) da dobijete pjenastu i svijetlu smjesu. Sjedinite ohlađenu kuhanu kremu s izrađenim maslacem.

Na ohlađeno, pečeno tijesto stavite kremu i po njoj rasporedite očišćene jagode. Kolač možete ukrasiti i tučenim slatkim vrhnjem, čokoladom ili preliti preljevom za torte. ja sam kistićem premazala jagode sirupom od bazge i posula sjeckanu bijelu čokoladu i pistacije. Kolač ohladite par sati pa poslužite. Dobar tek! (gorskikotao.com)