Aktualno Gastro Magazin

Pogačice od sira

I danas ćemo zaviriti u Vanjin Gorski kotao! 🙂

“Recept za ove pogačice od sira sam zapisala još u svojim srednjoškolskim danima. Taj papirić, već ofucan i mastan od upotrebe se povlačio po maminim kuharicama i mojim rokovnicima. Žao mi je što se ne sjećam od kuda mi jer volim recepte vezati uz osobe kod kojih sam jelo prvi put probala.

Ove pogačice su vrlo jednostavne za pripremu a pružit će vam gastro uživanje umjesto nekih kupljenih grickalica. Naravno da ne spadaju u zdravu hranu, ali volim vjerovati da su manji grijeh od čipsa ili ostalih grickalica. Još ih nazivaju i “koliko-toliko” pogačicama, a u receptu ćete vidjeti i zašto.
Ako ih ponesete na neki izlet u prirodu ili pripremite za ekipu koja gleda utakmicu uz pivo, bit ćete omiljeni u društvu.

Najbolje su tople, ali i hladne su baš slasne i prava navlakuša jer teško je stati na samo nekoliko. Od količine sastojaka iz ovog recepta dobit ćete pristojnu količinu pogačica.” – poručila je u jednoj od svojih objava Vanja, autorica gastro bloga Gorski kotao.

Sastojci za pogačice od sira:
250 g oštrog pšeničnog brašna (možete staviti pola glatko, pola oštro)
250 g masnoće (mast ili maslac)
250 g mekog kravljeg sira
1 žlica kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
2 žličice soli
2 jaja (jedno za tijesto, drugo za premazivanje)
kim, krupna sol, aromatizirana sol, sezam, mak, mljeveni chili ili što volite za posipanje

Priprema:
Prije pripreme izvadite sve namirnice da se temperiraju na sobnu temperaturu. Ako koristite maslac, neka omekša. U duboku zdjelu stavite prosijano brašno i prašak za pecivo. Dodajte maslac ili mast. Natrljajte rukama da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte svježi sir, žlicu vrhnja, 1 jaje i sol.
Kratko izmijesite tijesto dok se sastojci ne sljube i po potrebi dodajte još sasvim malo brašna. Tijesto će izgledati malo ljepljivo. Kuhinjski robot je ovdje vrlo koristan jer kada mijesite rukama, grijete tijesto pa se masnoća zna topiti. Kada je smjesa glatka, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite tijesto da odmara 1 do 2 sata u hladnjaku. Ohlađeno će se malo stvrdnuti i lako ćete oblikovati pogačice.

Ohlađeno tijesto stavite na pobrašnjenu površinu, pobrašnite valjak i razvaljajte na 2-3 cm debljine. Pogačice režete modlicom za kolačiće ili u mom slučaju čašicom za rakiju (baš prava mjera za zalogaj). Svaki put pobrašnite čašicu da vam se ne lijepi za tijesto.

Uključite pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva. Izrezane pogačice slažite na masni papir u pleh za pečenje. Razmutite jaje, dodajte malo soli i premažite pogačice. Pospite ih željenim začinom. Ja sam ih posipala kimom, solju sa medveđim lukom i mljevenim chilijem. Idući put ću po vrhu naribati sir i dodati sitno sjeckanu slaninu, vjerujem da će biti odlično. Pogačice pecite dok malo ne porumene, 10-15 min ovisno o pećnici. Dobar tek! (gorskikotao.com)