Aktualno Gastro Magazin

Bakina pita od jabuka

U Gorskom kotlu pronašli smo ovaj put recept za Bakinu pitu od jabuka! Probajte i uživajte!

“Jedan od kolača koji se u mojoj obitelji rado jede je pita od jabuka. Kombinacija prhkog tijesta, jabuka i cimeta je neodoljiva, a ako su jabuke domaće i dozrele na suncu, gotovo i ne treba stavljati šećer u slatko punjenje. Pita od jabuka je klasik, ima puno verzija, a meni najdraža je upravo ova s prhkim tijestom.

U prhka tijesta uvijek stavljam mast ili maslac te oštro brašno ili pola-pola, oštro i glatko. Ovaj recept je baš onaj pravi, starinski i u njemu je svinjska mast. Zbog masti je tijesto prhko i topi se u ustima. Ono što mi je najteže je dočekati da se ohladi prije rezanja jer cijela kuća toliko miriši da jedva dočekam kada će biti gotova.

Originalni recept je na ovom divnom blogu Domaćica . Vjerujte, jednom kada napravite po ovom receptu, više nećete tražiti drugi.” – poručila je u jednoj od svojih objava Vanja, autorica gastro bloga Gorski kotao.

Sastojci za bakinu pitu od jabuka:

Sastojci za tijesto
300 oštrog brašna plus još malo ako je tijesto premekano (uvijek stavljam oštro brašno u prhka tijesta)
150 g masti
3 pune žlice šećera
prstohvat soli
2 žlice kiselog vrhnja
2 žumanjka
1 vanilin šećer , onaj burbon je odličan (njega ne morate staviti ako ne želite)
1 limun

Nadjev od jabuka
oko 600 g naribanih jabuka otprilike 1 kg cijelih (gulim ih)
šećera po želji nekoliko žlica (ako su jabuke slatke, ni ne treba šećera)
cimet
domaći pekmez (ne morate ako ne želite)

Priprema:
U posudi pomiješajte brašno i mast, smrvite zajedno prstima da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte koricu i sok 1 limuna, te ostale sastojke. Zamijesite tijesto, ali ne bi smjeli predugo mijesiti jer će vam se mast pod toplinom ruku početi topiti. Ja koristim kuhinjski robot pa ga rukama samo dovršim. Tijesto bi se trebalo moći lijepo zamijesiti, bez da puca i raspada se. No, kako je svako brašno drugačije, ukoliko vam se počne raspadati, dodajte još žlicu vrhnja, jogurta ili mlijeka. Nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto prepolovite na 2 dijela i zamotajte u prozirnu foliju. Obavezno ga ostavite na hladno da odmori pola sata.
Jabuke ogulite i naribajte ih po želji, možete pola naribati na sitno, pola na krupnije, možete ih nasjeckati na ploškice, kako volite. Ja sam ih ribala krupno. Jabuke stavite u cjediljku i ostavite kojih 10-15 minuta da puste sok. Kada su pustile sok, malo ih još rukama ocijedite, ali ne previše. Volim ostaviti malo sočnije.
Jabukama dodajte oko 2 žlice šećera, možete im dodati i 1 vanilin šećer i cimet. Zavisi kako volite, najbolje probajte smjesu pa vidite odgovara li vam okus.
Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, jedan dio tijesta razvaljajte na jedan masni papir, drugi dio na drugi. Kod valjanja slobodno malo pobrašnite tijesto.
Premjestite jedno tijesto zajedno s papirom u pleh. Ukoliko ćete raditi kao bake, tada odmah stavite u zagrijanu pećnicu i ispecite to prvo tijesto do pola. Ja pečem sve zajedno pa idem odmah na idući korak.
Na tijesto stavite nadjev, poravnajte, malo stisnite. Prebacite ono drugo razvaljano tijesto pomoću papira, kada ste tijesto staviti na pitu, lagano odstranite papir za pečenje. Izbockajte pitu vilicom i vratite ju u pećnicu da se peče. Kada se počne rumeniti gotova je, trebat će joj 30 do 40 minuta.

Napomena:
Sastojci su za tijesto dovoljno za srednji lim dimenzija oko 28*16 cm ili okrugli kalup za pitu promjera 24 cm
Meni se jabuke nisu odvajale od tijesta, mnogima se to dešava, to možete spriječiti tako da prvo tijesto lagano premažete pekmezom po želji u tankom sloju pa tek onda stavite nadjev od jabuka. Tada pripazite na količinu šećera jer je pekmez sladak. Dobar tek! (gorskikotao.com)