Aktualno Gastro Magazin

Babka s čokoladnim namazom

Iz Gorskog kotla smo ovaj put izabrali recept za Babku s čokoladnim namazom!

“Babka je kolač porijeklom iz Istočne Europe, a u našoj verziji bi bio kao neki slatki kruh, savijača od dizanog tijesta ili povitica. Radi se o slastici od dizanog tijesta koje se premazuje slatkim premazom (čokoladnim ili nekom marmeladom) uz posipanje krupno sjeckanim orašastim plodovima. Kombinacije okusa su stvarno neograničene pa tako možete stavljati razne čokoladne namaze, voćne pekmeze, cimet, lješnjake, kikiriki, pistaccio i slično.

Mogu se raditi u manjim formama, kao vjenčići ili u kalupima pa dobijete jedan veći kolač. Zbog specifične izrade i preklapanja razvaljanog i premazanog tijesta nastaje zanimljiv oblik i tekstura ovog kolača. Radila sam dvije manje, za probu. Moje nisu ispale savršene jer treba poraditi na tehnici preklapanja, ali su bile jako ukusne i mirisne te su pravi užitak uz kavu ili šalicu omiljenog čaja.

Babka na poljskom znači baka pa mi je baš nekako drag naziv ovog kolača jer priznat ćete, ovakve vrste slastica vežemo uz djetinjstvo i kuhinju naših baka. Radila sam verziju s čokoladnim namazom i prženim lješnjacima. Umjesto gotovog namaza, možete otopiti čokoladu sa slatkim vrhnjem i time premazivati tijesto. Prženi lješnjaci daju baš onaj fini okus i miris te odličnu teksturu i hrskavost.” – poručila je u jednoj od svojih objava Vanja, autorica bloga Gorski kotao.

Sastojci za babku s čokoladnim namazom:

300-350 g glatkog brašna (stavite najprije 300 g pa dodajte ukoliko treba kada zamijesite tijesto)
1/2 vrećice suhog kvasca
2,5 dl mlijeka
prstohvat soli
2 jaja
80 g omekšalog maslaca
1 vanilin šećer
5 žlica šećera

Za premazivanje:

300 g čokoladnog namaza
100 g prženih i sjeckanih lješnjaka
1 jaje za premazivanje prije pečenja

Postupak:

U lončiću pomiješajte kvasac, mlako mlijeko i malo šećera (od ukupne količine) da se kvasac aktivira. U dublju zdjelu prosijte brašno te dodajte ostale sastojke. Maslac neka bude sasvim mekan ili ga rastopite pa ostavite da se malo prohladi. Dodajte aktivirani kvasac i zamijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte i ostavite sat do dva na toplom mjestu da se digne,
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto. Ukoliko želite manje babke, podijelite ga na 2 ili 3 dijela. Tijesto razvaljajte da dobijete dugački i uski pravokutnik, kao za povitice, orehnjače ili makovnjače. Tijesto premažite čokoladnim namazom (malo ga ugrijte da se lakše maže) ili čokoladom koju ste otopili na pari sa slatkim vrhnjem te malo prohladili. Pospite krupno sjeckanim prženim lješnjacima.
Savijte tijesto u dugačku savijaču. Oštrim nožem, kojeg ste malo pobrašnili, razrežite savijeno tijesto po dužini (ostavite malo spojeno na vrhu) da dobijete dvije dugačke polovice.Te dvije polovice ispletite jednu preko druge uvrćući ih. Svoje babke sam radila u formi vjenčića pa sam dva kraja spojila u krug i podvila ispod da mi se ne odvoje. Složite babke na masni papir na pleh za pečenje. Pokrijte i ostavite da se diže još pola sata. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Premažite umućenim jajetom, pospite dodatno prženim lješnjacima i stavite peći. Nakon 15 min smanjite pećnicu na 160 stupnjeva i pecite još 10 do 15 min. Ukoliko pečete veću babku, trebat će vam dodatnih 10 do 15 min pa možete pokriti papirom za pečenje da vam površina ne zagori. Ostavite da se ohladi i po želji pospite šećerom u prahu. Dobar tek! (gorskikotao.com)