Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Intrigantan potez Švicarske: ‘Prvi put nakon početka invazije krenuli su s kupovinom ruskih zlatnih poluga‘

Prema podacima Federalne carinske uprave, u svibnju je iz Rusije u Švicarsku otpremljeno više od 3 tone zlata

Švicarska je uvezla zlato iz Rusije prvi put nakon invazije te zemlje na Ukrajinu, što pokazuje da bi odnos industrije prema plemenitim metalima iz te zemlje mogao promijeniti, odnosno da bi moglo doći do popuštanja.

Prema podacima Federalne carinske uprave, u svibnju je iz Rusije u Švicarsku otpremljeno više od 3 tone zlata. Ovo je prva pošiljka razmijenjena između dviju zemalja od veljače, prenosi Bloomberg.

Pošiljke čine oko 2 posto uvoza zlata u glavni rafinerijski centar prošlog mjeseca. To bi također moglo značiti promjenu u percepciji ruskih poluga, koje su nakon invazije postala tabu tema.

Većina rafinerija se obvezala prihvatiti novo zlato iz Rusije nakon što je Londonska udruga trgovanja polugama uklonila vlastite prerađivače u zemlji sa svog popisa akreditiranih.

Iako se to smatralo ‘de facto’ zabranom svježeg ruskog zlata na londonskom tržištu, jednog od najvećih na svijetu, pravila ne zabranjuju preradu ruskog metala u drugim rafinerijama. U Švicarskoj postoje četiri velike rafinerije zlata, koje zajedno prerađuju dvije trećine svjetskog zlata.
Kupci oprezni
Gotovo svo zlato je u carinskoj upravi registrirano kao namijenjeno za rafiniranje ili neku drugu obradu, što ukazuje da ga je jedna od rafinerija u zemlji preuzela. Četiri najveće – MKS PAMP SA, Metalor Technologies SA, Argor-Heraeus SA i Valcambi SA – tvrde da nisu primile ruski metal.

U ožujku su najmanje dvije velike rafinerije zlata odbile pretopiti ruske poluge, unatoč tržišnim pravilima koja su im to dopuštala. Drugi, poput Argor-Heraeusa, rekli su da će prihvatiti proizvode prerađene u Rusiji prije 2022. godine, sve dok postoje dokumenti koji pokazuju kako to ne bi donijelo nikakvu financijsku korist nekoj osobi ili poslovnom subjektu u Rusiji.

Neki kupci i dalje su oprezni s ruskim plemenitim metalima, uključujući poluge iskovane prije rata u Ukrajini, kojima se još uvijek trguje na zapadnim tržištima.

Za paladij je to uzrokovalo stalni promjene između cijena u Londonu i New Yorku, budući da tržište u New Yorku predstavlja veći rizik primanja poluga iz Rusije.

Švicarska od travnja uvozi male količine paladija iz Rusije, koja je najveći svjetski proizvođač tog metala, iz čijih se rudnika ruda iskopava. (jutarnji.hr)