Aktualno Gastro Magazin

Cheesecake u čaši

Danas donosimo recept za nešto osvježavajuće, a ujedno slatko, lagano i na brzinu!

“Kolači s jagodama su lagani i osvježavajući, Jagode se izvrsno slažu s čokoladom ili s laganim kremama sa sirom ili vanilijom. Jedan od omiljenih proljetnih kolača mi je cheesecake s jagodama, a ovaj put sam ga smjestila u čašu pa za ovu slasticu ne morate paliti pećnicu. Naravno, možete ga raditi i s nekim drugim voćem po želji.” – poručila je, u jednoj od svojih objava naša Vanja.

Sastojci za cheesecake u čaši (za nekoliko čašica):

Podloga:
60 g integralnog keksa
25 g maslaca

Krema:
100 g grčkog jogurta
50 g krem sira
75 g slatkog vrhnja (za šlag)
1-2 žlice šećera u prahu ili meda za zaslađivanje (možete dodati i neki drugi zaslađivač po želji)
jagode ili neko drugo voće

Za preljev:
80 g bijele ili tamne čokolade
1 žlica ulja

Priprema:
Kekse usitnite u blenderu ili ih jednostavno stavite u vrećicu pa povaljajte valjkom (tako će ostati krupniji komadići). Možete kupiti i već mljevene plazma kekse. Rastopite maslac i pomiješajte s keksima u mrvičastu smjesu. Ja nisam dodavala dodatni šećer jer su keksi već slatki. Smjesu rasporedite u zdjelice, čaše ili obične staklenke, malo stisnite pomoću oblog dijela žlice, te ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak kolača.

Za kremu istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine.

Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa, složite jagode nasjeckane na komadiće, zatim opet kremu. Za preljev otopite čokoladu s uljem, malo prohladite i dok je još uvijek tekuća prelijte po kremi. Za dekoraciju složite još voća na vrh te dodajte listić mente ili melise. Ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena. Prije posluživanja ostavite da odstoji 15 min na sobnoj temperaturi. Dobar tek! (gorskikotao.com)