Aktualno Gastro Magazin

Ljuti umak od paprike i rajčice s čilijem

Evo još jednog recepta za vašu zimnicu!

“Ljubitelj sam ljutine čilija u svim oblicima. Često ga koristim u sušenom i mljevenom obliku i dodajem u gulaše, paprikaše, čušpajze ili grah sa suhim mesom. Sijem vlastiti čili, a prijatelji već znaju da volim ljuto pa često do mene doluta i neka ekstremno ljuta papričica na probu. Vjerujem kako znate za slavne Carolinu Reaper, Trinidad Scorpion Moruga ili Habanero. Suprug i ja smo ih probali sve. On je hrabriji po tom pitanju, ali ni ja ne mogu odoljeti a da ne probam, iako svaki put sama sebi kažem “nikad više i šta ti je to trebalo!” One su stvarno ekstremno ljute i rijetki ljutoljupci ih koriste svakodnevno u jelima.

Za onaj poseban gušt uz neki dobar steak ili dodatak u jelima pravim ljuti umak od paprike i rajčice s dodatkom čilija. Umak je pikantan onoliko koliko čilija stavite, a ako ne volite ljuto, možete ga raditi u blagoj verziji sa slatkom paprikom. Izvrsno ide uz meso s roštilja, odreske, pečenja, krilca ili kao namaz za bruskete ili krekere. Gustoću umaka regulirate ukuhavanjem pa ako želite da bude više kao namaz, dulje ga kuhajte da tekućina ispari.” – kaže u jednoj od objava na svom blogu naša Vanja.

Sastojci za ljuti umak od paprike i rajčice s čilijem:
3 kg rog paprike (možete koristiti i baburu, ali rog daje bolji okus, gustoću i boju)
2 kg rajčice
2 kg ljubičastog luka
3 glavice češnjaka
2 jabuke
čili (količina ovisi koliko ljuto želite)
maslinovo ulje
krupna sol
začinsko bilje (ružmarin, majčina dušica, origano…)
šećer
vinski ocat ili balsamički ocat
malo meda

Priprema:
Papriku prepolovite i odstaranite sjemenke i peteljku. Rajčicu prepolovite. Luk očistite i prepolovite. Češnjak samo prepolovite glavice popreko. Čilijima odstranite sjemenke (ako su ekstremno ljuti, koristite rukavice). Povrće i jabuke stavite u pleh na papir za pečenja i pospite s malo maslinovog ulja, krupne soli i začinskog bilja. Pecite na 200 stupnjeva dok se paprike malo ne zapeku a ostalo povrće omekša. Umak će biti još bolje arome ako povrće ispečete na roštilju jer će dobiti onaj dimljeni šmek. Pečeno povrće istresite skupa sa sokom u dublju zdjelu. Češnjak samo pritisnite da izađe pečeni dio pa ljuske odstranite. Kada se povrće ohladilo u soku od pečenja, ide druga faza pripreme.

U veću zdjelu dodajte par žlica maslinovog ulja. Povrće propasirajte ili usitnite štapnim mikserom. Ja koristim blender. Smjesu zagrijavajte do ključanja i zatim smanjite plin. Pazite, gusto je i zna špricati. Kušajte pa prema ukusu dodajte soli i šećera. Umak kuhajte do željene gustoće uz stalno miješanje da vam ne zagori. Pred kraj kuhanja dodajte malo octa i dvije žlice meda.
Teglice (koristim manje) operite, posušite i stavite u pećnicu na 120 stupnjeva na pola sata. Vruće teglice pažljivo izvadite i odmah sipajte vrući umak te čvrsto zatvorite. Teglice okrenite naopako i ostavite da se postepeno hlade. Tako pripremljen umak može dugo stajati na suhom i tamnom mjestu, ali nakon otvaranja ga čuvajte u hladnjaku te potrošite kroz nekoliko dana. Dobar tek! (gorskikotao.com)