PROMO

Kamin ili peć – odaberite pravi izvor topline

U današnje vrijeme nije se lako odlučiti za vrstu grijanja, što radi cijene, to i zbog mnogo drugih čimbenika. Hoćete li odabrati kamin, peć na pelete ili hibridnu peć, ovisi isključivo o vašim potrebama i preferencijama. Iz našeg teksta saznajte više o prednostima i nedostacima različitih vrsta peći.

Izbor kamina i peći u trgovinama je ogroman, tako da za svačiji ukus postoji ponešto. Ipak, svoj odabir ne treba temeljiti samo na izgledu i dizajnu. Također, obratite pozornost na funkcionalnost i jednostavnost korištenja.

Kamin na drva – za i protiv

Prednosti

Mnogi povezuju plamen kamina sa pravim ugođajem, romantičnom atmosferom i toplinom doma. Prva asocijacija na kamin mnogima je: šalica toplog napitka uz pucketanje plamena. Da, u osnovi kamini su tihi. Spomenuto pucketanje je jedino što ćete čuti iz svoje peći. To potiče od činjenice da danas većina modernih peći na drva koristi konvekcijsko grijanje, gdje se hladni zrak uvlači u dno kamina, a zagrijani zrak izlazi s vrha peći i cirkulira kroz prostoriju. Na taj se način toplina ravnomjerno raspoređuje u prostoriji – bez buke ventilatora.

Također, uz kamin možete zapravo uštedjeti na grijanju, budući da je obično jeftiniji za kupnju od peći na pelete, a i drvo za ogrjev je često jeftinije od peleta.

Nedostaci

Budući da kamin na drva nije tehnički proizvod, teško je kontrolirati temperaturu, i nemate mogućnost postavljanja željene sobne temperature, kao kod peći na pelete.

Kod kamina uvijek morate paziti da dodate drva, prilagodite dovod zraka i očistite komoru za sakupljanje pepela. Odabirom peći s automatskom regulacijom protoka zraka, možete pojednostaviti proces i osigurati čistije izgaranje.

Peć na pelete – za i protiv

Prednosti

Ova vrsta peći može se automatski uključiti i isključiti, s vašim postavkama temperature. Također, imate mogućnost kreirati vremenske programe i regulirati sobnu temperaturu kako želite. Ako peć na pelete ima integrirani WiFi modul, možete njome upravljati i putem pametnog telefona, kada ste vani. Možete se mirne savjesti grijati i noću.

Istovremeno, peć na pelete zahtijeva manje posla od peći na drva. Nakon što napunite drvne pelete, možete se opustiti i uživati u toplini duži period, bez potrebe za dodavanjem ogrjeva. S peći na pelete dobivate nevjerojatno dobro izgaranje, jer se proces automatski kontrolira. To znači manje dima, manje otpada i pepela – a time i manje čišćenja.

Nedostaci

Kod peći na pelete nemate lijepu sliku plamena koji pucketa, i tako ugodnu atmosferu. Dakle, nedostaje efekt udobnosti. Osim toga, ova je peć bučnija zbog ventilatora koji raspoređuje toplinu. Posljednje, ali ne i najmanje važno – peć na pelete zahtijeva stalan servis od strane tehničke službe.

Hibridna peć – za i protiv

Prednosti

Najbolje od kamina na drva i peći na pelete spojeno je u hibridnoj peći. Tako, s ovom peći dobivate ugodnu atmosferu drva za ogrjev, te fleksibilnost i praktičnost drvnih peleta. Hibridna peć se može koristiti kao klasični ekološki kamin s plamenom koji pleše i pucketa, i koji će vas grijati i ako nestane struje. Pored toga, možete koristiti sve prednosti peći na pelete – upravljanje putem pametnog telefona, postavljanje željene sobne temperature, postavljanje vremenskih programa i još mnogo toga. Možete se bez problema grijati noću, i kada ste van kuće. Hibridna peć, kao i kamin, radi na konvekcijsku toplinu, što znači da je tiša od peći na pelete.

Nedostaci

Spirale ipak proizvode tihi zvuk kada hibridna peć radi na pelete. Unatoč tome, peć je i dalje tiha u usporedbi s peći na čiste pelete, gdje se toplota raspoređuje pomoću ventilatora.

Međutim, hibridna peć zahtijeva više čišćenja i održavanja od peći na pelete, jer ložište treba čistiti svaki dan. Također, i ova peć zahtijeva redovan tehnički servis.

Na temelju navedenih prednosti i nedostataka pojedinih peći, trebalo bi vam biti lakše donijeti odluku o kupnji i budućem načinu grijanja.

Ne zaboravite na skladištenje ogrjeva! Ukoliko ne posjedujete prostor za pohranu veće količine drvenih cjepanica, onda je peć na pelete za vas bolje rješenje, jer pelete možete kupovati u količini dovoljnoj za jedan ili dva tjedna, te tako uštedjeti na skladišnom prostoru.