Aktualno Gastro Magazin

Ravioli s dragoljubom

Danas vam pišem recept za tjesteninu i to za raviole s dragoljubom punjene sirom i sušenom rajčicom u umaku od maslaca aromatiziranog majčinom dušicom. Jako volim pripremati domaću tjesteninu, bilo da su to rezanci za juhu, široki rezanci za prilog gulašu, lazanje ili razne oblike raviola. No kada sam kod prijateljice ugledala tjesteninu u kojoj su bile začinske trave, jednostavno sam morala pokušati pripremiti nešto takvo. Za svoju tjesteninu odabrala sam dragoljub, biljku koja je jestiva i istovremeno dekorativna. Njeni listovi su blago paprenastog okusa, a nezrele sjemenke se mogu kiseliti ili pripremati u salamuri kao kapare. Cvijet je žute ili narančaste boje i također je jestiv. Osim što je jestiv, dragoljub je i ljekovit.
Ravioli su vrsta tjestenine koja sadrži nadjev i obično su četvrtastog oblika no priprema se i u drugim oblicima poput kruga ili polukruga. Nadjevi mogu biti raznovrsni, mesni, riblji, sirni, s povrćem, s gljivama ili u kombinacijama. Ravioli se poslužuju u juhi ili u umaku, a potječu iz Italije. Ovakva vrsta tjestenine se najlakše priprema pomoću stroja za tjesteninu jer ćete ju tako moći dovoljno stanjiti. Ovo vizualno lijepo jelo zaslužuje biti posluženo u lijepom posuđu, a upravo posuđe iz Croker Pottery Studija je i kvalitetno, ručno rađeno i prelijepo pa posjetite i njihovu FB stranicu.

Sastojci za raviole s dragoljubom:

Za tjesteninu:

3 jaja
250 g brašna (ja stavljam oštro)
1 žlica ulja (može maslinovo)
malo soli
po potrebi žlica do dvije vode
nekoliko listova i cvjetova dragoljuba (možete koristiti i neko drugo svježe začinsko bilje, kadulju, peršin, ružmarin ili jestivo cvijeće)
Za punjenje:

4 do 5 žlica mekog sira (koristila sam kravlji)
3 žlice krem sira (koristila sam abc)
sol i papar
sušena rajčica
Za umak:

2 velike žlica maslaca
pola žličice majčine dušice (stavila sam sušenu)
voda od kuhanja raviola
sol i papar po želji
tvrdi sir za ribanje
Priprema:

Najprije umijesite tijesto od jaja, brašna, malo soli, ulja i po potrebi vode. Tijesto mora biti čvrsto, ali i elastično da ne puca pri razvlačenju. Mijesite ga nekoliko minuta pa prekrijte krpom i ostavite 15-ak minuta da odmori. Za to vrijeme pripremite biljke kojima ćete laminirati paštu. Operite i lagano osušite listiće i cvjetove.

Razrežite tijesto na nekoliko komada pa svaki komad propustite između valjaka na stroju za tjesteninu (imam onaj ručni, ali i na struju i oba jednako dobro funkcioniraju). Krenite od razine nula ili jedan. Po potrebi pobrašnite tijesto kako vam se ne bi lijepilo. Kada ste sve dijelove tijesta rastanjili na razinu 5, položite trake tijesta na pobrašnjenu radnu plohu. Na jednu traku tijesta poslažite listiće i cvjetove dragoljuba (možete ih lagano ovlažiti vodom da vam se dobro zalijepe) pa prekrijte drugom trakom tijesta i malo pritisnite dlanovima. Na stroju za tjesteninu vratite kotačić do razine 3 ili 4 pa nastavite stanjivati tijesto. Sada će se listići i cvjetovi jednostavno ukomponirati u tjesteninu. Ovo mi je bilo beskrajno zabavno raditi tako da uživajte u čaroliji koju stvarate. Kada je tijesto dovoljno tanko (da kroz njega možete vidjeti svoju ruku), postavite trake na radnu površinu i pripremite nadjev za raviole.

Za nadjev pomiješajte obje vrste sira, nasjeckajte sušenu rajčicu, začinite po volji i sjedinite sve u smjesu. Žličicom stavljajte hrpice nadjeva ostavljajući dovoljan razmak između. Okolo nadjeva kistom nanesite malo vode da se tijesto zalijepi pa preko stavite drugu traku tijesta. Prstima malo potapkajte da istisnete zrak pa pritisnite da se zalijepi. Izrežite raviole. Možete ih rezati rezačem za raviole, oštrim nožem ili kotačićem. Ja sam koristila kotačić pa sam krajeve još pritisnula vilicom kako bih dobila ukrasni rub i kako bi se tijesto zalijepilo.

Raviole ostavite da se malo osuše na radnoj plohi pa ih kuhajte u puno ključale i slane vode. Kuhaju se nekih 8 do 10 min.

U dubljoj tavi rastopite maslac i aromatizirajte ga majčinom dušicom. Posolite i popaprite. Kuhane ravile uvaljajte u maslac i dodajte još nekoliko žlica vode od kuhanja. Okrenite par puta da se ravioli oblože maslacem i majčinom dušicom. Pospite s naribanim tvrdim sirom. (gorskikotao.com)

Dobar tek!