Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Dosadašnjem glavnom ravnatelju policije Milini istječe mandat: Evo tko bi se, osim njega, mogao kandidirati

Ravnatelja na prijedlog ministra bira Vlada, pa će biti presudno mišljenje premijera

MUP je na svojim stranicama objavio da je otvoren natječaj za glavnog ravnatelja(icu) policije jer dosadašnjem glavnom ravnatelju Nikoli Milini 16. kolovoza istječe petogodišnji mandat. Prvog čovjeka policije na pet godina na prijedlog ministra Božinovića imenuje Vlada. Sasvim je izvjesno da će Milina na javnom natječaju imati protukandidata, a koliko će ih biti, ovisi o tome kako neki od kandidata procjenjuju izglede da budu ozbiljna konkurencija dosadašnjem ravnatelju.

Uvjereni su da će se, bez obzira na to koliko neki misle da je policijskom sustavu potrebna svježa krv, prije svega ministar Božinović i premijer Andrej Plenković odlučiti za politiku kontinuiteta i da uoči ulaska Hrvatske u Schengen policijski sustav ne treba previše talasati. Prema neslužbenim informacijama, Milina ima i podršku premijera Plenkovića.

Međutim, u samom policijskom sustavu ima i zagovornika promjena i rezova koji su nužni kako bi on bolje funkcionirao. Kao jedan od onih koji se spominje kao mogući kandidat je i Josip Ćelić, sadašnji prvi čovjek Policijske akademije koji je odmah nakon imenovanja napravio brojne kadrovske rezove na toj instituciji i srednjoj policijskoj školi.

Kao mogući kandidat spominje se i Željko Prša, donedavno jedan od ljudi iz Milinina tima, koji je trenutno prvi kadrovik MUP-a, koji se i dosad javljao na natječaj. Koliko će doista izbor prvog čovjeka policije biti pokazatelj smjera u kojem ide policija, znat ćemo vrlo brzo.
Činjenica je da je istovjetnih natječaja bilo i prije, ali su oni često služili kao “smokvin list” za već unaprijed odabranog kandidata i da bez obzira na to što prvi čovjek policije ne smije biti član političke stranke, politika je uvijek bitno određivala tko će biti na čelu policije. Ne treba gajiti iluzije da tako neće biti i ovoga puta. Osim zaštite sustava od krtica, jedan od većih izazova za prvog čovjeka policije jest i kako pridobiti mlade za policijski poziv. (jutarnji.hr)