Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sastali su Putin i Erdogan: “Otvaramo novu stranicu u bilateralnim odnosima”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je plan za otvaranje nove stranice u bilateralnim odnosima tijekom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ljetovalištu Soči.

“Današnji razgovor ključan je za ulogu koju Turska i Rusija imaju u okruženju. Nadam se da će se otvoriti nova stranica u bilateralnim odnosima. Planiramo raspravljati o odnosima između obje države u svim područjima”, rekao je Erdogan, piše Tass.com.
Dodao je kako su koraci poduzeti u energetskom sektoru i u stvaranju koridora za izvoz žitarica u Crnom moru kao i razgovori o turističkoj industriji i inicijativima koje su implementirane u prijevozni sektor također pozitivni za regiju.

Putin je istaknuo kako obje države imaju mnogo bilateralnih projekata za implementaciju dodajući da se bilateralna razmjena dvostruko povećala u prvom kvartalu 2022.godine.

“Naša razmjena povećala se za 57 posto prošle godine i u prvih pet mjesece ove godine se udvostručila”, rekao je.

Volumen razmjene između Rusije i Turske bio je oko 35 milijuna dolara u 2021. godini. U ovoj godini, prema procjenama stručnjaka, razmjena bi trebala rasti na 50 do 60 milijardi dolara. (N1)