Aktualno Gastro Magazin

Lungić iz tave

Danas vam Gorski kotao donosi recept za ljubitelje mesa. Lungić, svinjski file, pisanica ili kako ga još nazivaju, “lažni biftek” je duguljasti komad mesa koji ne sadrži puno masnog tkiva i vrlo je delikatan za pripremu pa njegova termička priprema ne smije biti preduga. Bitno je pripaziti da se u pripremi ne presuši i da zadrži sočnost. Prije same pripreme treba ga očistiti od žilica, a izvrsno podnosi aromatične marinade ili suho trljanje solju i začinima. Najbolje je kada u marinadi stoji preko noći, no dovoljno će biti i sat ili dva da upije sve arome.
Ovaj fini komad mesa možete pripremati na razne načine, na tavi, u pećnici, omotan pancetom, punjen ili u omotaču od lisnatog tijesta. Probala sam ga puniti mozzarellom pa te medaljone omotati pancetom i peći na tavi, a kada ga stavljam u lisnato tijesto, dodam mu dinstane šampinjone i mrkvu. Izvrsno se slaže sa slatkoćim mrkve ili sa suhim šljivama. No u posljednje vrijeme, od kada u kuhinji koristim lonce i tave od lijevanog željeza, omiljeni način pripreme lungića je mariniranje te pečenje na jako vrućoj tavi poput bifteka.

Za marinadu sam koristila šareni papar, suho aromatično bilje, balsamički ocat, krupnu sol i malo ulja.

Sastojci za lungić iz tave (za 4 osobe):

2 lungića (1 komad je cca 400 grama)
krupna sol
papar u zrnu (koristim šareni)
nekoliko žlica ulja (može i maslinovog)
nekoliko žlica balsamičnog octa
ružmarin (svježi ili suhi)
majčina dušica (svježa ili suha)
2-3 režnja češnjaka
žlica maslaca
Priprema:

Komade lungića očistite od žilica. U mužaru (ili sjeckalici) zdrobite krupnu sol, papar u zrnu, začinsko bilje i dodajte balsamički ocat te malo ulja. Pomiješajte da se začini prožmu pa dobro natrljajte lungiće. Zamotajte ih u prozirnu prijanjajuću foliju i ostavite barem sat ili dva, a najbolje preko noći.

Kada se meso dovoljno mariniralo, ostavite ga neko vrijeme na sobnoj temperaturi da se temperira. Ja koristim tavu od lijevanog željeza koju dobro zagrijem, mora biti baš jako vruća. Lungiće prepecite sa svih strana po nekoliko minuta da se meso “zatvori”. Mora poprimiti onu karamel boju. Režnjeve češnjaka nemojte guliti nego samo zgnječite i ubacite u tavu. Na svaki komad lungića stavite malo maslaca pa poklopite tavu i smanjite temperaturu. Nakon par minuta štipaljkom okrenite lungiće i opet poklopite. Za ovu fazu je dovoljno nekih 7-8 min. Ukoliko nemate poklopac, lungiće zamotajte u aluminijsku foliju te stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva na nekih 15 min.

Lungiće izvadite i ostavite par minuta da odmore, nemojte odmah rezati. Za to vrijeme možete pripremiti umak tako što ćete u sok od pečenja dodati malo temeljca te pustiti da pokipi. po želji dosolite i popaprite. U taj sok možete staviti i omiljeno povrće skuhano na pari pa promiješati da se prožme, mlince i slično.

Odmorene lungiće narežite na ploške i poslužite s omiljenim prilogom, povrćem, mlincima, krumpirićima ili tjesteninom.

Dobar tek! (tekst i foto: gorskikotao.com)