Aktualno Gastro Magazin

Čokoladna krem torta

Od kada sam počela proučavati stare bilježnice s receptima iz obitelji mog supruga, čekala sam priliku da iskušam ovaj recept za čokoladnu krem tortu koji je potpisan imenom Bogdan. Iza tih nekoliko recepata koje je Bogdan zapisao u bilježnicu s receptima krije se romantična priča. Bogdan je bio pomorski kapetan, a potjecao je iz bogate obitelji trgovca Miroslava Bunete. U Vrbovskom su slovili za jednu od najbogatijih obitelji i Bogdan je bio školovan te govorio nekoliko jezika pa u kući i sada pronalazimo knjige o pomorstvu na talijanskom i francuskom jeziku. Za njega se udala Merica Majetić, sestra suprugovog djeda, kojoj je i pripadala spomenuta bilježnica. Cijela ta priča, njegov rukopis i potpis čine mi ovaj recept jednim od najljepših u bilježnici i mogu vam reći da je torta predivna, bogata, punog okusa čokolade i lješnjaka te ne sadrži ni trunku brašna.


Kako to bude s ovako starim receptima, količine namirnica nisu uvijek u gramima i često se navode mjerne jedinice poput funti ili izrazi poput mjerice, tabele i slično. Bila sam u nedoumici oko količine čokolade jer se navodi da idu “dvije tabele čokolade” pa sam morala improvizirati. Napravila sam i nekoliko malih izmjena u odnosu na originalni recept jer se u originalu navodi da se u kremu samo umiješaju sirovi žumanjci, a ja sam cijela jaja, čokoladu i šećer skuhala na pari te sam dodala malo ruma (to ne morate). Lješnjake sam popržila da dobiju onu finu aromu i malo sam smanjila ukupnu količinu šećera. Tortu sam pekla u okruglom kalupu promjera 20 cm pa ako pečete u većem, bit će vam niža. Ova torta je prava poslastica za sve ljubitelje čokoladnih torti koja će vas osovjiti na prvi zalogaj, a možda je i Bogdan baš ovim receptom osvojio Meričino srce.

Sastojci za čokoladnu krem tortu:

Za kore:

8 jaja
160 g šećera
1 vanilin šećer
200 g poprženih i mljevenih lješnjaka
100 g otopljene čokolade
Za kremu:

200 g čokolade
2 jaja
100 g šećera
150 g maslaca
Za ganaš:

120 g čokolade
150 ml slatkog vrhnja
Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite čvrst snijeg (uvijek dodam i mrvicu soli u bjelanjke). Žumanjke pomiješajte s obje vrste šećera pa ih miksajte dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. U originalu piše da se “miješa 1/4 sata”, no mikserom će vam biti dovoljno nekoliko minuta. Smjesi žumanjaka i šećera dodajte čokoladu koju ste otopili na pari ili u mikrovalnoj pa sve dobro izmiješajte. Dodajte pržene i mljevene lješnjake (ja ih malo krupnije sameljem da ostane i komadića) i sjedinite sve mikserom. U tu smjesu ručno izmiješajte snijeg od bjelanjaka pazeći da ne ispušete mjehuriće zraka. Smjesu rasporedite u tri kalupa obložena papirom za pečenje kojeg ste malo namastili da vam se kore lakše odvoje. Pecite na 180 stupnjeva nekih 20 min pa napravite test čačkalicom je li pečeno. Kore izvadite iz kalupa, uklonite papir za pečenje i ostavite da se ohlade dok pripremate kremu.

Za kremu izradite jaja sa šećerom pa stavite kuhati na paru (imam lončić za kuhanje na pari, ali možete koristiti klasičnu metodu da posudu sa smjesom stavite u posudu s vodom samo pazite da vam kipuća voda ne dodiruje dno). U tu smjesu natrgajte čokoladu pa kuhajte na pari cijelo vrijeme miješajući. Ja sam dodala i žlicu ruma, ali to ne morate ako ne volite okus. Kada se smjesa zgusne, gotova je. U toplu, kuhanu kremu odmah dodajte maslac i dobro izmiješajte u glatku smjesu i ostavite da se ohladi. Kada se krema ohladila, malo ju izradite mikserom da bude lijepo maziva i podijelite na 3 dijela.

Na pladanj za torte namažite malo kreme pa postavite prvu koru. Stavite prvi dio kreme zatim opet koru pa drugi dio kreme te gornju koru pa cijelu tortu premažite kremom. Ostavite da se potpuno ohladi.

U originalu piše da se torta ukrasi “obijeljenim rezanim mendulama”, no ja sam napravila ganaš od slatkog vrhnja i čokolade kojim sam premazala cijelu tortu. Ganaš radite tako da ugrijete slatko vrhnje skoro do vrenja (ne smije zakuhati) i prelijete preko natrgane čokolade i energično miješate dok se čokolada ne otopi. Ostavila sam ga da se malo ohladi i stegne da se lijepo maže, a možete ga i samo preliti preko torte. Tortu sam ukrasila tučenim slatkim vrhnjam i cijelim, oguljenim lješnjacima.  Dobar tek! (gorskikotao.com)