Aktualno Gastro Magazin

Čušpajz

Iz Vanjinog Gorskog kotla danas smo izabrali recept za čušpajz!

“Jeste li i vi kao djeca kolutali očima kada se na stolu našao čušpajz? Ako jeste, onda znate te muke dok se sve ne pojede. No s godinama nam se ukusi mijenjaju pa mi sada čušpajz znači da će se blagovati nešto ukusno, zdravo, toplo i onako domaće.

Svaka domaćica ima svoj recept za čušpajz, ovisno koje povrće je dostupno i što obitelj voli. Uz obaveznu podlogu od luka i mrkve najčešće koristim kelj, svježe zelje, mahune, žutu korabu, grah ili grašak, a najbolje je kada sve uberem u svom povrtnjaku.

U čušpajz možete dodati i krumpir ili noklice. Kod nas se obavezno u loncu mora naći i neko meso, svježe ili u obliku kobasica.

Možete koristiti povrće koje volite, nema ograničenja. Bitno je da u lonac dodajete najprije povrće koje se najduže kuha pa redom do onoga koje je brzo kuhano. Bake su često čušpajz kuhale na zaprški no ja ne koristim brašno u pripremi ovog jela. Gustoću možete dobiti krumpirom. Bazično je to jelo koje bismo svi trebali što češće jesti pa evo i mog čušpajza.” – kaže Vanja.

Sastojci za čušpajz od kelja s kobasicama:2 glavice luka
1 režanj češnjaka
žlica ulja (koristim maslinovo, a možete koristiti i mast ako želite jače jelo)
3 dl temeljca
kelj
2 krumpira
2 mrkve
čili papričica
slatka mljevena paprika
2 kobasice (najčešće koristim domaće, dimljene)
sol, papr
peršin

Postupak:

U dubljoj posudi zagrijte masnoću i dodajte nasjeckani luk. Popržite ga, neka se zažuti. Dodajte režanj češnjaka i kada zamiriši, dodajte mrkvu i krumpir nasjeckane na približno jednake komadiće. Malo prodinstajte sve skupa da se sljubi i zalijte temeljcem.

Dodajte narezani kelj, kobase, slatku mljevenu papriku i čili papričicu (po želji, koliko pikantno želite). Dodajte vode, poklopite i ostavite da se krčka.

Jelo je gotovo kada su krumpir i mrkva omekšali. Začinite solju i paprom prema ukusu te pospite nasjeckanim peršinom. Možete raditi i vegansku verziju uz povrtni temeljac i bez kobasica. Uz ovo jelo mi najbolje odgovara domaći kruh. Dobar tek! (gorskikotao.com)