Aktualno Gastro Magazin

Jastučići punjeni pekmezom (tačke, tačkrle)

Niti ove nedjelje neće izostati gastro prijedlog iz Gorskog kotla.

Danas probajte pripremiti jastučiće punjene pekmezom.
“Krasopisom pisan recept iz stare bilježnice kaže da se ova poslastica zove jastučići punjeni pekmezom, a mnogi od vas će prepoznati starinsko, slavonsko, slatko jelo taške, tačke, tačkrle odnosno torbice punjene pekmezom, orasima ili makom. To je slatko jelo za koje, vjerujem, uvijek imate namirnice i ne treba vam puno vremena za pripremu. Ako vam, slučajno, ostane viška, možete ih zalediti pa skuhati kada vam padne šećer ili banu nenajavljeni gosti. Radi se o jednostavnom tijestu, poput onoga za rezance, koje se puni nadjevom te kuha u slanoj vodi i začinjava krušnim mrvicama na maslacu i/ili vrhnjem.

Ove jastučiće sam odlučila napuniti jabukama sotiranim na maslacu s dodatkom vanilije, ruma i šećera. Vi možete izabrati ono što najviše volite, neki fini domaći pekmez od šljiva ili šipka, mljevene orahe, mak ili možda neko drugo voće koje možete malo sotirati na maslacu ili prokuhati sa šećerom.

Ono što me doista oduševljava je jednostavnost ovog recepta koji je baš ovakav sačuvan i danas jer kad upišete u tražilicu tačke ili tačkrle, dobit ćete jako puno rezultata. Uvijek se nekako ispostavi da je jednostavna, domaća hrana, najbolja hrana i da te stare recepte valja čuvati od zaborava. Recept vam pišem onako kako stoji u bilježnici.” – kaže Vanja, autorica bloga Gorski kotao.

Sastojci za jastučiće:
300 g brašna (koristila sam pola glatko, pola oštro)
1 jaje (za tijesto sam koristila 1 žumanjak)
malo soli
voda (koliko treba da umijesite tijesto)

Punjenje od jabuka:
1 žlica maslaca
2 jabuke
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
malo ruma

Za začiniti:
1 žlica maslaca
2 žlice krušnih mrvica

Postupak:
Od prosijanog brašna, žumanjka, malo soli i vode umijesite tijesto kao za rezance. Na ovu količinu brašna sam stavila otprilike 60 do 70 ml vode. Dodajte vodu malo po malo, tijesto ne smije biti premekano i ljepljivo. Umiješeno tijesto ostavite 30-ak minuta da odmori pokriveno. Za nadjev u tavici zagrijte maslac, dodajte mu oguljene i na tanke listiće narezane jabuke, žlicu šećera, vaniliju i malo ruma. Sotirajte jabuke dok ne omekšaju. Možete dodati i malo limunovog soka.

Dasku pobrašnite, premjestite tijesto na dasku pa ga tanko razvaljajte. Rezačem ili čašom režite krugove koje napunite nadjevom po želji. Rubove tijesta premažite umućenim bjelanjkom te preklopite da dobijete polumjesece i zatvorite nadjev. Vilicom pritisnite rubove kako nadjev ne bi curio, dobit ćete ukrasni rub.
U posudu stavite vodu i posolite. Kada proključa, nježno spustite jastučiće. Potrebno im je 10-ak min da budu kuhani. Za to vrijeme na maslacu popržite krušne mrvica pa u njih uvaljajte kuhane jastučiće. Poslužite posute šećerom, cimetom ili uz malo vrhnja. Možete ih posuti orasima ili bademima. Ovo starinsko jelo može biti desert, ali i doručak ili večera za sladokusce. Dobar tek! (text i foto:gorskikotao.com)