Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Umrla je kraljica Elizabeta II.

Uz kraljicu je u Balmoralu bila njena bliža obitelj

Britanska kraljica Elizabeta II. umrla je u četvrtak u dobi od 96 godina, objavio je BBC.

Ranije u četvrtak Buckinghamska palača priopćila je da su liječnici zabrinuti za zdravlje 96-godišnje britanske kraljice i da je pod liječničkim nadzorom.

Članovi kraljevske uže obitelji odmah po objavi liječnika pohitali su u njezin škotski dom, dvorac Balmoral, gdje je kraljica provodila ljeto.

Kraljica Elizabeta II. bila je najdugovječnija britanska vladarica i najstariji monarh na svijetu. Ranije ove godine kraljica Elizabeta proslavila je 70. godina na prijestolju. (jutarnji.hr)

Charles, princ od Walesa i sin kraljice Elizabete II. koja je preminula u 97. godini, novi je britanski kralj.

 

Charles je odmah postao kralj nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II.

Kao glavni nasljednik od svoje treće godine, bio je prijestolonasljednik s najdužim stažem u britanskoj povijesti.

Nakon što postane suveren, Charles ima mogućnost uzeti bilo koje ime koje odabere za svoju vladavinu kao kralj. Na primjer, pravo ime kralja Georgea VI zapravo je bilo Albert. Dva prethodna monarha zvala su se Charles.

Charles je već preuzeo neke od kraljičinih angažmana ove godine jer je njezino zdravlje postalo dovoljno zabrinjavajuće da otkaže neke svoje obveze, uključujući svečano otvaranje parlamenta, piše CNN.

Prioritet i Charlesa i princa Williama uvijek je bio kraljičin život prije njihovih.

Obojica su bili aktivirani kao državni savjetnici, gdje kraljica delegira svoje suverene ovlasti za određene svrhe, te su bili dužni biti još dostupniji za te dužnosti. (N1)