Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bivši glavni Trumpov strateg optužen za pranje novca i urotu

Steve Bannon, svojedobno glavni strateg bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, optužen je za pranje novca i kovanje urote u provedbi Trumpova plana da izgradi zid uz granicu s Meksikom.Bannon (68) je optužen po dvjema točkama za pranje novca, trima za urotu te jednoj točki optužnice za planiranje sheme prevare donatora.

Optužen je za prevare donatora u kampanji prikupljanja 25 milijuna dolara nazvanoj “Mi gradimo zid” kako bi se ostvario plan predsjednika Trumpa o gradnji zida.

“Stephen Bannon postupao je kao arhitekt višemilijunske sheme prevare tisuća donatora diljem zemlje”, rekao je državni odvjetnik Manhattana Alvin Bragg i naglasio: “Radi se o zločinu da se ostvari profit varanjem donatora”.

“To je ironija”, rekao je Bannon pred Braggovim uredom. “Progone ljude koji “(pokušavaju) zaustaviti migrante na granici”.

Bannon se izjašnjava da nije kriv po optužnici te odbacuje i optužbu da je za vlastite potrebe pronevjerio milijun dolara.

Bannon je simbol desnog populizma pod sloganom “Amerika prva” što uključuje oštro protivljenje useljeništvu.

Danas Bannon vodi popularni podcast “Room” (Ratna soba) često pozivajući goste koji niječu da je Trump 2020. izgubio izbore od demokrata Joea Bidena.(N1)