Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Novi skandal: ‘Ravnateljica je nakon pritiska roditelja učeniku promijenila dvije negativne i zaključnu ocjenu‘

Za promjenu bez političke pozadine, u zagrebačkoj XVI. gimnaziji zbio se još ozbiljniji slučaj pritiska roditelja na ocjene od onoga srpanjskoga u Klasičnoj gimnaziji, poznatog pod nazivom “Daj pet” sa suprugom predsjednika države Sanjom Musić Milanović kao glavnom aktericom.

Riječ je o pritisku roditelja na rad nastavnice fizike, od koje je otac učenika prvoga razreda zatražio da poništi dvije negativne ocjene te zaključnu ocjenu dobar promijeni u vrlo dobar. Kako u razgovoru za Jutarnji tvrdi nastavnica (podaci poznati redakciji), nakon što je to odbila učiniti, ravnateljica gimnazije je učeniku obrisala dvije negativne ocjene, zaključnu ocjenu prepravila u vrlo dobar te na koncu poništila svjedodžbu iz lipnja 2021. i u kolovozu izdala novu.

Prema službenoj dokumentaciji, koja je u posjedu Jutarnjeg lista, to se dogodilo 31. kolovoza 2021., nakon svih sjednica razrednog i nastavničkog vijeća koje su potvrdile ocjenu dobar. Premda je riječ o slučaju koji datira iz školske godine 2020./21., Ministarstvo znanosti i obrazovanja i dalje nema odgovor o epilogu cijele priče, unatoč novom nalazu njihova povjerenstva koje je nastavnica primila 21. srpnja ove godine.

Nezakonit čin
Za razliku od slučaja “Daj pet”, u kojemu je mlada nastavnica, kako tvrdi, pod pritiskom ravnateljice nadodavala ocjene da bi udovoljila prosjeku odličan, u novootkrivenom slučaju “Daj četiri” riječ je o obrnutoj situaciji: profesorica s 32 godine staža u obrazovanju tvrdi da ju je ravnateljica 30. kolovoza 2021. tražila da promijeni zaključnu ocjenu dobar u vrlo dobar, tvrdeći da samo ona (nastavnica) to može. Nastavnica je to odbila, smatrajući takav čin nezakonitim. Umjesto nje, prema tvrdnji profesorice, ocjenu je promijenila ravnateljica XVI. gimnazije dan kasnije, 31. kolovoza. To je učinila na način da su poništene dvije negativne ocjene, potom promijenjena zaključna ocjena, ali i – svjedodžba.

Shrvana situacijom, toga dana nastavnica fizike bila je na bolovanju.

Slučaj se događa u gimnaziji koja igrom slučaja dijeli isti prostor s Klasičnom. Cijeli članak donosi jutarnji.hr