Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD nametnuo sankcije Iranu zbog kibernetičkog napada na Albaniju

Sjedinjene Države nametnule su u petak sankcije iranskom ministarstvu obavještajnih poslova i njegovu ministru, optužujući ih da su povezani s kibernetičkim napadom na Albaniju u srpnju i da sudjeluju u drugim kibernetičkim aktivnostima protiv Sjedinjenih Država i njegovih saveznika.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Albanija u srijedu prekinula diplomatske odnose s Iranom zbog incidenta, naredivši iranskim diplomatima i osoblju veleposlanstva da odu u roku od 24 sata.

Ministarstvo financija SAD-a navodi u priopćenju da iransko ministarstvo obavještajnih poslova upravlja s nekoliko mreža aktera kibernetičkih prijetnji, uključujući one koji su uključeni u kibernetičku špijunažu i ucjenjivačke računalne napade kao podršku iranskoj vladi.

  • Nećemo tolerirati sve agresivnije iranske kibernetičke aktivnosti, rekao je u priopćenju podtajnik ministarstva financija za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian Nelson.

Iran je zanemario “norme odgovornog mirnodopskog državnog ponašanja u kibernetičkom prostoru”, dodao je američki državni tajnik Antony Blinken u izjavi.

Iran je odbacio sankcije kao neučinkovite i politički motivirane.

  • Kao i prijašnje nezakonite sankcije SAD-a protiv ministarstva obavještajnih poslova, ova nova mjera nikada neće moći stvoriti ni najmanju smetnju u odlučnosti iranskih narodnih sigurnosnih službi u ovoj ponosnoj instituciji, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani.
  • Objava potpore SAD-a lažnim optužbama albanske vlade protiv Irana… jasno pokazuje da je američka vlada osmislila ovaj scenarij protiv Irana, prenijeli su iranski državni mediji Kananijeve riječi.

Microsoft, čiji je istraživački tim za kibernetičku sigurnost pomogao istražiti incident, rekao je u objavi na blogu u četvrtak da je iranska kibernetička operacija uključivala kombinaciju tehnika digitalne špijunaže, zlonamjernog softvera za brisanje podataka i online informacijskih operacija.

Čini se da je cilj hakera, prema istraživačima, bio osramotiti dužnosnike albanske vlade.

Napadi u srpnju privremeno su poremetili vladine internetske stranice i druge javne usluge.

Analitičari kažu da je cilj operacije bio kazniti Albaniju za potporu iranskoj disidentskoj skupini koja se nalazi u zemlji, poznatoj kao Mudžahedin-e Kalk. (hrt.hr)