Aktualno OG sada Ogulin

Sinoć svečano predstavljena “Ogulinska čitanka”

U sklopu programa proslave Dana grada Ogulina, u ogulinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, sinoć je upriličeno predstavljanje knjige “Ogulinska čitanka”. Predstavljanje knjige organizirao je Ogranak Matice Hrvatske u Ogulinu. Ovim događanjem ujedno je obilježena i 180. obljetnica djelovanja Matice hrvatske, kao jedne od najstarijih kulturnih institucija u RH.

“Ogulinsku čitanku” publici su predstavili Višnja Lipošćak, Stjepan Sučić i Miroslav Salopek. Tijekom predstavljanja, publika je, iz prve ruke, imala priliku doznati koliko je rada i truda uloženo u ovo vrijedno izdanje, a, između ostalog, bilo je govora i o djelovanju Ogranka Matice hrvatske Ogulin tijekom proteklih desetljeća.

Inače, knjiga na jednom mjestu donosi staru povijest Frankopana, lirske i epske tekstove, prozu, putopise, povijesne tekstove, slavne govore i slike iz svakodnevnog života. Dar je i poticaj čitateljima i njegovateljima kulturne baštine kako bi zajednički upoznali naš grad.

Tijekom predstavljanja, učenici ogulinske Gimnazije i strukovne škole “Bernardina Frankopana”, Klara Magdić i Andro Zrnc, te Katarina Juhas čitali su neke od tekstova iz knjige. Svečanost su svojim nastupom uveličali i članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Klek” Ogulin. Izveli su nekolicinu skladbi, među kojima je na samom početku izvedena i himna grada Ogulina, “Zvone zvona Sv. Križa”.

Predstavljanje “Ogulinske čitanke” izazvalo je interes publike, a među okupljenima bili su i glavni tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković, te gradonačelnik Dalibor Domitrović.