Aktualno Gastro Magazin

Čokoladna torta s malinama

Obzirom da u našem gradu danima traje rođendanska proslava, danas izdvajamo Vanjin recept za čokoladnu tortu s malinama!

“Volim pripremati torte. Kako one klasične, s nekoliko slojeva biskvita i kremama koje se kuhaju, tako i one ljetne, voćne i osvježavajuće. Ima mi nešto važno i nešto primamljivo u tom trudu kojeg uložim jer torte su uvijek za neku posebnu prigodu pa u pripremu torte uvijek utkam i emociju vezanu za osobu kojoj je torta namijenjena. Takva prigoda je i rođendan moje prijateljice koji pada na jedan praznik u ljetnim mjesecima i tada se obično okupimo u vrtu uz bogat stol, smijeh i dobro raspoloženje. Za tu prigodu sam pripremila čokoladnu tortu s malinama jer se nismo mogli odlučiti jede li nam se nešto voćno ili čokoladno. Zato sam spojila oboje u ovu očaravajuću slasticu za koju vam neće trebati pećnica.

Za podlogu sam koristila integralne čokoladne kekse marke Gran cereale koji su dali baš finu hrskavost. Krema je prozračna, čokoladna s krem sirom i slatkim vrhnjem, a maline su dale predivnu dozu kiselosti i svježine. Tortu sam pripremila u manjem kalupu (promjera 20 cm) pa ako ćete pripremati veću, povećajte količinu sastojaka. Umjesto malina možete staviti neko drugo omiljeno voće poput jagoda, borovnica, kupina i slično.” – poručila je Vanja, autorica gastro bloga Gorski kotao.

Sastojci za čokoladnu tortu s malinama:

Za podlogu:
200 g integralnog keksa (koristila sam čokoladne integralne Gran cereale)
80 g rastopljenog maslaca

Za kremu i punjenje:
200 g tamne čokolade
200 g krem sira (koristila sam abc)
50 g šećera u prahu (prilagodite ukusu, može i bez ako ne volite jako slatko)
150 ml mliječnog slatkog vrhnja
pekmez od malina

Za čokoladni preljev:
100 g tamne čokolade
50 ml mliječnog slatkog vrhnja

Za ukrašavanje:
200 ml mliječnog slatkog vrhnja
1 žlica šećera u prahu
svježe maline

Priprema:
Kalup za torte namažite maslacem i dno obložite papirom za pečenje (nacrtajte krug veličine dna kalupa pa izrežite). Kekse usitnite u multipraktiku ili valjkom za tijesto. U usitnjene kekse dodajte otopljeni maslac i promiješajte. Dobit ćete pjeskovitu smjesu koju utisnite u kalup, poravnajte površinu (to radim dnom čaše) i stavite u hladnjak da se stisne.
Za kremu dobro izmiksajte krem sir sa šećerom u prahu. Čokoladu otopite na pari pa polako dodajte siru cijelo vrijeme miksajući. U kremu dodajte slatko vrhnje (tekuće) i izradite sve u glatku i prozračnu kremu. Podlogu od keksa premažite pekmezom od malina, po njemu rasporedite čokoladnu kremu i poravnajte. Stavite u hladnjak na barem 4 do 5 sati. Kada se torta dobro ohladila, oprezno uklonite obruč kalupa te dno pa tortu premjestite na stalak ili pladanj.
Za preljev razlomite čokoladu i stavite u posudu (koju stavite u veću posudu s vrućom vodom). Prelijte zagrijano mliječno slatko vrhnje preko čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Pričekajte par minuta da se malo prohladi, ali da ostane tekuće i prelijte preko torte. To radim žlicom, malo po malo da se krema ne otopi. Prije posluživanja Istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu u šlag kojim ćete ukrasiti tortu te poslažite maline. Tortu čuvajte u hladnjaku do posluživanja. Dobar tek! (gorskikotao.com)