Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

RTL – Pitali smo Plinaru istočna Slavonija jesu li Kajkićeve slike ‘rezanja dokumentacije’ autentične: ‘Ne znamo’

Nezavisni županijski vijećnik Kajkić objavio fotografije na kojima se vidi kako nakon uhićenja u aferi INA-e režu dokumentaciju plinare

Po izbijanju afere megapljačke INA-e, u kojoj se plin jeftino prodavao tvrtki Plinara istočna Slavonija (PIS), a onda opet skuplje preprodavao, nezavisni vukovarsko-srijemski županijski vijećnik Nikola Kajkić objavio je na svojem Facebooku fotografije za koje tvrdi da se na njima vidi uništavanje poslovne dokumentacije u PIS-u.

Poslali smo tada upit PIS-u i sada su, nakon 12 dana od upita, i poslali svoj odgovor te su pojasnili rezanje papira. Pitali smo, je li točna informacija da se u PIS-u nakon uhićenja uništava poslovna dokumentacija te jesu li fotografije autentične?

Odgovorili su da je rezanje papira jedan od načina zaštite osobnih podataka.

Evo što navode: “Prema članku 24. i 25. Uredbe (EU) 2016/679 Plinara istočne Slavonije d.o.o. kao Voditelj obrade osobnih podataka dužna je provoditi odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kojima se osigurava zaštita osobnih podataka. Kao jedna od mjera koja pridonosi poštivanju načela zaštite osobnih podataka iz članak 5. Uredbe je smanjenje količine podataka, a jedan od načina primjene načela smanjenja u Društvu je upotreba rezača koji služe isključivo u svrhu smanjenja suvišnih papira i viška neslužbenih dokumenata. Navedeno je u primjeni od stupanja na snagu Uredbe (EU) 2016/679 i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka NN 42/18. Sva službena poslovna dokumentacija Društva čuva se sukladno Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima NN 61/18, te je ista na raspolaganju institucijama i državnim tijelima.”
Također smo pitali jesu li autentične fotografije koje je Kajkić objavio, a oni su kratko odgovorili: “Ne znamo.”

Zanimalo nas je i tko vodi u tom trenu tvrtku s obzirom na to da je u pritvoru bila njihova predsjednica Uprave Mirjana Ratkić, a u svom odgovoru su naveli da “do imenovanja tvrtku nije vodio nitko”. Pitali smo i je li izuzeta sva njihova poslovna dokumentacija tijekom istrage ili samo dio, naveli su da je izuzeta sva tražena poslovna dokumentacija.
Nisu htjeli dalje komentirati navedenu situaciju (to što je vijećnik Kajkić objavio fotografije uništavanja dokumenata PIS-a).

Podsjetimo i što je on tada on objavio: “Nakon što je USKOK iz ureda direktorice i predsjednice Uprave Marije Ratkić oduzeo laptop, kompjuter i dio dokumentacije, u firmi je nastao kaos. Naime, po nalogu ‘nekog iz stranke’ krenula je čistka. Uništavaju se svi papiri i dokumenti (sav kriminal koji je počinjen preko i u toj tvrtki u zadnjih 20 godina, pokušava se prikriti, sva dokumentacija se reže i baca u smeće). Tko je ovo naredio? Direktorica Marija Ratkić je u zatvoru! Dala je ostavku…. Tko je sad glavni? Je li glavni onaj lik iz stranke koji je iz sjene i direktorici Mariji možda nametnuo ili preporučio sklapanje ugovora s tvrtkom OMS upravljanja d.o.o. Po mojim saznanjima, veliki igrači su u igri!
U privitku su slike iz tvrtke PIS d.o.o. Vinkovci, gdje se vrši uništavanje dokumentacije. Tvrtka Plinara istočne Slavonije d.o.o. (u većinskom vlasništvu županije Vukovarsko srijemske) jedna je od glavnih karika u krađi jedne milijarde kuna. S obzirom na to da sam prvi o ovome govorio još u travnju 2022. godine, vrijeme je da uskoro otvorimo i pitanje prodaje plina ‘odabranim poduzetnicima’ po povlaštenoj cijeni određenoj isključivo za građane, dok drugi poduzetnici plaćaju redovnu tržišnu cijenu! Ima li i tu kriminala i pogodovanja? Radi se o privatnim tvrtkama! Ali to nije sve…” napisao je Kajkić na Facebooku. (rtl.hr)