Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Borzan: Sada ćemo vidjeti tko laže – Tomislav Ćorić ili Vlada

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u svom je govoru o stanju Unije u srijedu naglasak stavila na agresiju Rusije na Ukrajinu i njezine posljedice, poglavito rekordni rast cijena energije te mjere kojima će blok na te izazove odgovoriti. “Govor je bio takav da je puno lijepih stvari izrečeno, no procjena socijaldemokrata je da je nedostajalo konkretnih rješenja”, komentirala je za N1 zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu Biljana Borzan.
“Ovo su vremena kada ne možete ići po normalnim uvjetima. Ovo su vremena kada se traže hrabrost, odlučnost, inovacije i tu je izostalo odlučnosti, odnosno definiranje konkretnih rješenja pomoću kojih ćemo se boriti protiv krize”, smatra Borzan.
Ipak, kao grupacija su zadovoljni što je predsjednica EK-a prihvatila i obvezala se da će provesti oporezivanje ekstraprofita.

“Sada su to prvo energetske kompanije koje su, ne svojom voljom, postale ratni profiteri. Mi smatramo da se novac za krizu mora uzeti od onih koji imaju viška i dati onima koji su najsiromašniji. Ako ništa ne napravimo, pustimo da stvri idu svojim tokom, može se dogoditi da se kriza prelije preko leđa građana”, rekla je.

Smatra da će ipak najveći naglasak biti na vladama zemalja članica jer svaka zemlja je u drugačijoj situaciji i nije jednaka ovisnost o ruskom plinu.

Zabrinjavaju što je re von der Leyen rekla da je ovisnost o Rusiji prošlost i da se “okrećemo SAD-u, Alžiru, Norveškoj”. “Ne želim da ova priča bude stvaranje jedne ovisnosti nakon što smo se riješili druge. Moramo se okretati u prvom redu da što više energije dolazi kroz obnovljive izvore energije, no to se ne može preko noći. Preko noći nama treba novac”, rekla je Borzan.

Komentirala je i današnju odluku Vlade prema kojoj sav plin koji INA proizvede u Hrvatskoj mora ostati u zemlji. Dok je bio ministar, Tomislav Ćorić je govorio da ne postoje hrvatski plin, voda, nafta…. Ovo je sada očito promjena stava.

“Sada ćemo vidjeti tko laže – Tomislav Ćorić ili Vlada jer u suprotnosti je ono što je on govorio i što sada govori Vlada. Sve što je HDZ oduvijek radio vezano za INA-u je da su nacionalni interesi ostali u drugom planu i prodavalo se obiteljsko srebro. Zato ja dok ne vidim, ne vjerujem. Ajmo vidjeti koliko će biti moguće da se provede ovakva ideja. Mislim da je bačena udica da se ne bi govorilo o kriminalu u INA-i, sjetite se premijerove najave na Božić prije nekoliko godina o otkupu dionica, do danas se nije ništa dogodilo. Dopustite da budem skeptična i da vidim što će se dogoditi. Ja bih voljela da možemo odahnuti, ali iskustva govore da njima ne treba vjerovati”, rekla je Borzan. (N1)