Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Iznenada preminuo još jedan Putinov saveznik

Još jedan glavni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina umro je ovaj tjedan.
Vladimir Nikolajevič Sungorkin (68) preminuo je u srijedu od moždanog udara na poslovnom putu u selu Roščino na ruskom dalekom istoku. Bio je glavni urednik ruskih državnih novina Komsomolskaya Pravda. Novine su izvijestile da je umro “iznenada” nakon što je pokazao znakove “gušenja” tijekom putovanja u srijedu.
“Dogodilo se apsolutno iznenada, ništa nije ovo naslućivalo. Bili smo u selu Roščino. Vozili smo se, već smo se probijali prema Habarovsku, planirali smo stići navečer, a potom u Moskvu. Sve je bilo u redu”, napisao je za KP njegov kolega Leonid Zakharov, koji ga je pratio na poslovnom putu.

Prema Zakharovu, Sungorkin je pao u nesvijest nekoliko minuta nakon što je predložio njihovoj grupi da pronađu “neko lijepo mjesto za ručak”.

“Tri minute kasnije Vladimir se počeo gušiti. Izveli smo ga na svježi zrak, već je bio u nesvijesti… Ništa nije pomoglo. Liječnik koji je obavio prvi pregled rekao je da je po svemu sudeći riječ o moždanom udaru, ali to je prvi zaključak”, napisao je njegov kolega.

Daily Beast piše da je ovo još jedna u nizu iznenadnih smrti glavnih Putinovih saveznika ovog mjeseca. Tijekom vikenda je Ivan Pečorin, direktor zrakoplovstva za Rusku korporaciju za razvoj Dalekog istoka i Arktika, također poginuo, a ruski mediji su objavili da je umro nako “pada s broda” u Vladivostoku.

Komsomolskaya Pravda je dugo poznata kao novina koja nepokolebljivo dijeli prorežimske stavove. Ruski lider Putin je u izjavi čestitajući novinama 95. obljetnicu prvog izdanja 2020. godine poručio da je KP ispisala “briljantne i nezaboravne stranice u povijesti ruskih medija”.

“Ključno je da sadašnje osoblje novina prenosi ovu tradiciju s generacije na generaciju i nastoji zadržati vodeću poziciju novina na ruskom medijskom tržištu”, dodao je Putin.

Ruski rpedsjednik je jučer izrazio sućut zbog smrti novinara, istaknuvši njegovu odanost svom pozivu.

“Smrt Vladimira Nikolajeviča Sungorkina veliki je gubitak za domaće novinarstvo, za sve nas. Bio je domoljub, izvanredna, kreativno darovita, talentirana osoba”, poručio je Putin, a prenosi RIA Novosti. (N1)