Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nevrijeme u Čazmi: srušen dalekovod, prevrnuti kamioni…

Snažno nevrijeme poslijepodne je zahvatilo Čazmu. Vjetar je čupao drveće i prevrtao kamione, a srušen je i dalekovod. Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak rekao je za HRT da nema podatke o ozlijeđenim osobama, ali da se materijalna šteta može mjeriti u milijunima, te da struje neće biti možda i dva dana.
Na samom ulazu u Čazmu krov s Čazmatransa poklopio je tri automobila. Očevici kažu – limeni krovovi letjeli su sa zgrada poput papira, javila je Suzana Balen s terena.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak rekao je za HTV-ove Vijesti u 17 sati da nema podatke o ozlijeđenim osobama, ali da je materijalna šteta stvarno velika.

– Može se u milijunima pisati, dodao je.

– Što reći, katastrofa. Ovo se nije dogodilo, to ne pamte najstariji stanovnici ovoga kraja, da nevrijeme u svega pet-šest minuta napravi ovo veliko zlo, rekao je Perak.

Dodao je da je puno obiteljskih kuća ostalo je kompletno bez krovova – ne samo da je skinut crijep, već je otišla i kompletna građa.

– Najveći problem je sa strujom. Kako stvari stoje, struje ne bude možda i dva dana. Dio će stručnjaci iz Elektre spojiti, 10 kilovoltni dalekovod, ali onaj veliki od 35 kilovolti – sve je porušeno. Bit će jako puno posla, a da ne govorim da je niskonaponska mreža katastrofa, rekao je Pirak.
Županijski centar 112 Bjelovar danas je u popodnevnim satima zaprimio više dojava građana o nevremenu praćenim jakim vjetrom i kišom na području Čazme. Na teren su upućene žurne službe, a djelatnici Službe civilne zaštite Bjelovar u suradnji s predstavnicima stožera civilne zaštite i županijskim vatrogasnim zapovjednikom obilaze pogođena područja radi inicijalne procjene štete i organiziranja potrebnih aktivnosti na otklanjanju posljedica nevremena, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Velika materijalna šteta nastala je na krovovima obiteljskih kuća, poslovnih objekata, vozilima te osnovnoj školi u Čazmi. Zbog oštećenja dalekovoda došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom, navodi se.

Nevrijeme praćeno vjetrom, tučom te kišom zahvatilo je i područje Grubišnog Polja, gdje je uzrokovalo materijalnu štetu na objektima i vozilima.

U Čazmu je hitno otputovao bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i sastao se s lokalnom upravom.

Kuće i poslovni objekti su ostali bez krovova, drveća su srušena, nastradala je i škola kao i dalekovod zbog čega neće biti struje, možda i više dana. Ima i kamiona koje je snažan vjetar preokrenuo. Vatrogasci su na terenu, činimo sve što možemo u ovom trenutku da pomognemo građanima, kazao je župan Marušić.

O nevremenu u Čazmi i eventualnim ozlijeđenim osobama policija se još nije očitovala, no glasnogovornik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske rekao je da je zaprimljeno nekoliko dojava građana o oštećenju imovine uslijed nevremena. Uglavnom je riječ o oštećenjima vozila uslijed pada stabala. (hrt.hr)