Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Cure detalji sastanka Putina i Xija: Ruski čelnik stidljivo priznao da je Kina zabrinuta zbog invazije na Ukrajinu

Ruski predsjednik je pohvalio kinesko “uravnoteženo stajalište” o ratu u Ukrajini

Stižu novi detalji sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina s kineskim čelnikom Xi Jinpingom, koji su se susreli na summitu Šangajske organizacije za suradnju u Samarkandu u Uzbekistanu.

Putin je pohvalio kinesko “uravnoteženo stajalište” o ratu u Ukrajini, iako je priznao da Peking ima “pitanja i zabrinutosti” u vezi s invazijom, što se smatra prikrivenim priznanjem ruskog predsjednika da dvojica državnika imaju različite stavove o vojnoj invaziji.

  • Izuzetno cijenimo uravnotežen stav naših kineskih prijatelja u vezi s ukrajinskom krizom. Razumijemo vaša pitanja i zabrinutosti u vezi s tim. Na današnjem sastanku ćemo, naravno, detaljno obrazložiti naš stav o ovom pitanju, iako smo o tome već ranije govorili, rekao je Putin u uvodnom govoru sastanka.

Xi je rekao da će Kina raditi s Rusijom na širenju uzajamne podrške u pitanjima koja se tiču međusobnih temeljnih interesa i igrati vodeću ulogu u “ubrizgavanju stabilnosti i pozitivne energije u svijet promjena i poremećaja”, navodi se u izvješću sa sastanka koje je dostavilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Također se ističe da Xi cijeni rusku podršku “načelu jedne Kine” ističući da je Tajvan dio Kine.

Ukrajinske vlasti pronašle su masovnu grobnicu s više od 440 tijela u sjeveroistočnom gradu Izjumu kojeg su ukrajinske snage ponovno zauzele prije nekoliko dana, rekao je policijski dužnosnik u četvrtak, dodajući kako su neki ljudi ubijeni granatiranjem i zračnim udarima.
Tisuće ruskih vojnika pobjeglo je iz Izjuma prošlog vikenda nakon što su okupirali grad i koristili ga kao logističko središte u regiji Harkiv. Za sobom su ostavili velike količine streljiva i opreme.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u srijedu iznenada posjetio Izium kako bi pozdravio ukrajinske trupe, okrivio je Rusiju i pronalazak grobnice usporedio s onim što se dogodilo u Buči, u predgrađu glavnog grada Kijeva u ranoj fazi invazije ruskih snaga krajem veljače.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici optužili su ruske snage da su ondje počinile ratne zločine. Deseci tisuća civila vjerojatno su ubijeni u odvojenom ruskom napadu na južnu luku Mariupolj, rekli su ukrajinski dužnosnici u travnju.

“Rusija posvuda za sobom ostavlja smrt i mora za to odgovarati”, rekao je Zelenskij u video obraćanju kasno u četvrtak.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je novi paket naoružanja vrijedan 600 milijuna dolara kojim će pomoći ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusije, navodi se u memorandumu Bijele kuće koji je u četvrtak poslan State Departmentu.

Biden je odobrio pomoć koristeći svoje predsjedničke ovlasti koje mu dopuštaju da odobri premještaj viška oružja iz američkih zaliha. (jutarnji.hr)