Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor o zakonima iz resora Ministarstva pravosuđa

Hrvatski sabor u petak će raspraviti dva zakonska prijedloga iz resora Ministarstva pravosuđa – izmjene zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu te o Pravosudnoj akademiji.

Ministar Ivan Malenica objasnio je kako se izmjenama prvog zakona pristupilo radi preciziranja uvjeta pod kojima vježbenici u pravosudnim tijelima mogu pristupiti polaganju pravosudnog ispita. Te uvjete ispunjavaju nakon 18 mjeseci vježbeničke prakse i izvršenog programa stručnih radionica u Pravosudnoj akademiji.

Propisuje se obveza čuvanja tajnosti ispitnih materijala, a ‘ulovi’ li se nekog kandidata da na pisanom dijelu ispita koristi nedopuštena pomagala, na njega će ponovno moći izaći tek nakon roka od godine dana.

Revidira se i rad Ispitnog povjerenstva za polaganje pravosudnog ispita, vrijeme na koje se imenuje je do dvije godine, umjesto dosadašnje četiri.

Predsjednik tog Povjerenstva bit će obvezan ministru pravosuđa podnositi godišnji izvještaj o radu tog tijela u prethodnoj godini.

Izmjenama Zakona o Pravosudnoj akademiji pristupilo se radi reforme sustava ulaska u pravosudnu dužnost. Po novom konceptu, rad savjetnika u pravosudnim tijelima posebno će se vrednovati i ocjenjivati, a u odnosu na te kandidate izostavit će se potreba polaganja posebnog završnog ispita u Državnoj školi, rekao je Malenica. (hrt.hr)