Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kupa poplavila više kuća, zatvorene neke ceste, kod Karlovca postavljaju barijere, izdano crveno upozorenje


Hrvatske su vode rekle da je moguće da će se u subotu uvesti izvanredne mjere. Kiša bi trebala padati tijekom narednih 36 sati

Hrvatske su vode za N1 Televiziju rekle da vatrogasci u mjestima Koritinja i Brodarci postavljaju vodene barijere kako se Kupa ne bi izlila na ceste.

U mjestu Koritinja kraj Karlovca barijere se postavljaju u duljini od 500-tinjak metara.

Nakon što je jučer zbog naglog izlijevanja rijeke Kupe u Gorskom kotaru poplavljeno više kuća i cesta, vodeni val sada ide prema Karlovcu, javlja HRT. U Karlovačkoj se županiji zbog toga ušlo u mjere obrane od poplave s tendencijom daljnjeg rasta vodostaja.

Tomislav Novosel iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda rekao je za HRT da je vodostaj Kupe u Karlovcu u 6 sati iznosio je +629 cm s tendencijom daljnjeg porasta i uvođenjem redovnih mjera obrane od poplave danas oko podneva.

  • Vrh vodnog vala rijeke kupe u Karlovcu očekuje se oko ponoći, ali ne veći od +750 cm, što je referentna razina za uvođenje mjera za obranu od poplava – rekao je Novosel.
  • Na području Karlovca spremni smo i za više vodostaje, s obzirom na to da su prigradska naselja Mala Švarca i Logorište zaštićena novoizgrađenim nasipima. Teoretski su najugroženija naselja nizvodno od Karlovca: Gradac, Vodostaj, Kobilić i Donje Mekušje, ali tek iznad razine +800 cm, što se u ovom trenutku ne očekuje – zaključio je Novosel. (jutarnji.hr)