Aktualno OG sada Ogulin

Stožer CZ Grada Ogulina – sve žurne službe su na terenu i pravovremeno će reagirati

U prostorijama Hrvatske gorske službe spašavanja Ogulina održan je sastanak Stožera civilne zaštite radi novonastale situacije izazvane obilnim padalinama i porastom vodostaja rijeke Dobre.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović sa žurnim službama od sinoć obilazi teren i po njegovim riječima nema potrebe za zabrinutost. Kiša bi, po meteorološkoj prognozi, trebala padati umjereno ,a potkraj dana očekuje se smirivanje oborina. Ugroza Ogulina od poplave je uobičajena, jer se izlijevanje vode očekuje na prometnicama na koje su naši stanovnici već navikli.

Direktor HE Gojak Milan Sabljak izvijestio je prisutne o aktivnostima koje se provode u HE Gojak i Lešće, uz napomenu da su svi agregati u pogonu, te se kupi maksimalna količina vode. Problem bi eventualno mogao nastati ako se intenzitet oborina znatnije pojača, čime bi opasnost od ugroze mogla biti jača.

Načelnik policijske postaje Ogulin Goran Vukelja sa svojim djelatnicima odradio je sve potrebne radnje oko zatvaranja prometnice D42 (ispod kule) i drugih nerazvrstanih cesta, a policijski službenici vodit će brigu da ne dolazi do nepotrebne koncentracije ljudi na plavnim područjima.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žilić sa svojim djelatnicima je u pripravnosti, a od jučer su imali nekoliko intervencija u Jasenku oko ispumpavanja vode. Nekoliko profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca je angažirano u Karlovcu na postavljanju protupoplavih barijera, a ukoliko se ukaže potreba za povratkom u Ogulin bit će u kratkom vremenu vraćeni. Usprkos postavljenoj signalizaciji o zabrani prometovanja prometnicom D 42 ,u jutarnjim satima imali su intervenciju izvlačenja vozila iz vode.

Iz HGSS poručuju da su svi pripadnici s opremom spremni ukoliko se pokaže potreba, a Hrvatske vode dopremile su bager i kamione za uklanjanje krupnog otpada, a isti će se ukloniti i odvoziti čim to dopuste vremenski uvjeti.

Zaključak sjednice je da će se Stožer civilne zaštite po potrebi sastati, a sve žurne službe i dalje su na terenu i pravovremeno će se reagirati.