Aktualno Gastro Magazin

Bečki kuglof od maka

Danas smo iz Gorskog kotla izdvojili recept za pripremu Bečkog kuglofa od maka.

“Kao što ste do sada u Gorskom kotlu mogli pročitati, mak je namirnica koju često koristim u slasticama. Srećom i moji dragi ljude vole mak pa ih “maltretiram” kolačima koji sadrže mak. Na policama naših trgovina pronalazimo mak u zrnu i mljeveni mak, a zbog visokog udjela masnoća, valja ga čuvati na hladnom i suhom mjestu. Ta čudesna i opojna zrnca daju poseban šmek kolačima, a jedan od najpoznatijih tradicionalnih kolača je makovnjača. Mak nudi bezbrojne mogućnosti i može ga se kombinirati s orašastim plodovima ili na primjer s pečenom bundevom u piti. Izvrsno se slaže s citrusima pa tako u tortu od maka s kremom od vanilije uvijek dodam limunov sok ili koricu.

U moru recepata s makom koje sam do sada sakupila, izdvaja se jedan kuglof s makom u kojem nema brašna. Bečki kuglof od maka.
Ovaj recept sam prvi put isprobala prije nekoliko godina, a našla sam ga u bespućima interneta tražeći recepte za slastice s makom te zapisala u svoju bilježnicu. Kažu da dolazi iz kultne knjige Wiener backbuch. Ne sadrži brašno te je zbog toga drugačiji i poseban. Mirisan je, iznimno ukusan, a najbolji je idućeg dana jer se svi okusi prožmu i kada orašasti plodovi i maslac puste sočnost.

Radila sam ga u dvije verzije, s bademima (original) i s orasima. Ovisno što volite, meni je izvrstan u obje varijante. Možete ga preliti tamnom čokoladom, bijelom čokoladom, preljevom od limuna i šećera ili jednostavno posuti šećerom u prahu.” – poručila je u jednoj od svojih objava u Grskom kotlu Vanja.

Sastojci za bečki kuglof od maka:

6 jaja
prstohvat soli
180 g maslaca
180 g šećera (ja stavljam manje, cca 130 g plus jedan limun šećer)
180 g mljevenih badema (ili oraha)
180 g mljevenog maka

Za preljev od čokolade:
130 g čokolade
100 g maslaca

Za preljev od bijele čokolade:
130 g bijele čokolade
1 žlica ulja

Priprema:

Maslac i jaja izvadite ranije da se temperiraju na sobnu temperaturu. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli te umutite u čvrst snijeg. Dodajte im 40 g šećera i još malo mutite.
Izradite maslac te mu dodajte ostalih 140 g šećera te jedan po jedan žumanjak. Mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte mak i mljevene bademe. Ja sam ostavila malo krupnije mljevene. Umiješajte snijeg.
Kalup za kuglof dobro namažite maslacem i pospite mkrušnim mrvicama. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Istresite smjesu u kalup te protresite ili lupite da se fino rasporedi u kalupu. Kuglof pecite otprilike 1 sat na 160 stupnjeva.
Ohlađeni kolač prelijte čokoladom otopljenom na pari ili samo pospite šećerom u prahu. Ukoliko radite preljev od bijele čokolade, ostavite da se malo stegne pa onda prelijte preko kolača. Kolač je iznenađujuće sočan, naročito ako ga pripremite dan ranije i ostavite zatvorenog do konzumacije. Poslužite ga uz kavu, čaj ili čašu finog vina, a jako dobro se slaže uz tamno pivo.
Ako ste makoljubac poput mene, svakako isprobajte ovaj kuglof i javite dojmove. Dobar tek! (gorskikotao.com)